Menu
Max_Weber

В топ 5 сме по равенство на половете

"Трябва да създадем увереността у работещите майки и бащи, че ако се върнат на работа, детето им ще бъде добре гледано, а те няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест", заяви в "Денят започва" по БНТ  вицепремиерът  и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По отношение на равенството между половете той цитира изследване на американски институт, правено по случай 8 март, според което ние сме в първите 5 страни по равенство в света.

"Статистиката сочи, че в България разликата между плащането за мъже и жени за една и съща позиция е 13.4 процента, а разликата в пенсиите е 40 процента. Обяснението е в това, че жените имат по-нисък трудов стаж и по-ниски заплати. В страните от ЕС  тази разлика е 16 процента", добави Калфин.

Той обясни разликата с факта, че жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя.

"За да имат възможност да си гледат детето, работодателят да не ги преследва, когато излязат в отпуск по болест или по майчинство. Затова са по-склонни да правят компромиси, свързани със заплащането и условията на труд. Грижата на детето и съчетаването на трудовата кариера с отглеждането на деца, трябва да бъде основен приоритет на държавата", каза министър Калфин.

"Аз съм благодарен на парламента, че мина на първо четене Закона за равните възможности между мъжете и жените. България е последната страна от ЕС , която до този момент няма такава система за провеждане на политика за равенството между половете. Това е наследство от предишни години, когато жените доста работеха в България. При нас съвсем не е най-лошо положението с равенството“, добави Калфин.

Министър Калфин заяви още, че в България имаме едно от добрите законодателства, свързани с труда и там, където има злоупотреба, най-често това е нарушаване на законодателството.

"Много често получаваме оплакване за неплатени, забавени заплати или хора, които работят цял ден, а са назначени на половин ден. Но получаваме тези сигнали в Главна инспекция по труда много често, когато човек е напуснал, а тогава е много трудно да се установи нарушение. Много е важно хората действително да познават  правата си. Инспекцията по труда има всички правомощия да наложи да се спазват законите и това е в интерес на работещите. Ако не обърнат внимание, ще злоупотребяват  и със закона, и с тях. Утре ще се окаже, че не са им плащани осигуровки, че не може да вземат пенсия.Човек наистина трябва да защити правата си.“, каза министър Калфин.

Той коментира още и вчерашното заседание в Брюксел на съвета на ЕС  по заетост и социална политика.

„Наш приоритет в дискусиите ще е да се защитят правата на българите, работещи в чужбина и по-специално на сезонните работници, които работят при лоши условия на труд и при много ниски заплати. България ще настоява, когато се отвори темата за трудовото законодателство в Европа, да се включи с темата за домашните помощници, които гледат възрастни хора и деца - професия, която е почти нерегулирана“, обясни министър Калфин.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...