Menu
Max_Weber

Искаме пари за бежанците

„Всички от Брюксел отчетоха, че в момента България е еталон за това как се пази шенгенска граница.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след приключилата в Брюксел среща между евролидерите и премиера на Турция Ахмед Давутоглу, на която часове се обсъждаха проблемите с бежанците. 

Преговорите продължиха близо 12 часа. Намерен е компромисен вариант между държавите – членки на Европейския съюз и Турция. Решено е за южната ни съседка да бъдат отпуснати допълнително 3 млрд. евро до 2018 година, обясни министър-председателят Бойко Борисов.

„Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи. Пуснал съм изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница.” 

Решенията от преговорите в Брюксел целят и да се пресече бизнесът на трафикантите. „Положителният сигнал, който ще се изпрати, най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигрантите е, че така наречената формула – всеки сириец, който бъде върнат от Гърция в Турция, ще се взима друг от Турция за Европеския съюз. Целта е да няма това плуване по море с лодки, трафиканти, които взимат парите на хората и да се убие този мръсен бизнес. Това е целта, формулата 1+1”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Непроменени остават договорените вече параметри за сумите и релокацията на бежанците. Промяна има по отношение на позицията към Турция и стъпките й към членство в ЕС. „Близо 3-4 часа продължиха консултациите  по тази тема. Прие се един  компромисен текст, че ще се започне отварянето на главите. Действително много спорове имаше по това дали да се ускори издаването на визи, но ако си спомняте нашата позиция по тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи. Това се прие. В друг аспект Турция да бъде призната за една от сигурните държави. Това се прие, от Гърция най-вече. Така че утре в Измир ще има среща между турския и гръцкия премиер, за да го изчистят това. И реадмисията, нещо изключително важно, което между България и Гърция, България и Турция и съответно Турция и Гърция ще е факт”, уточни премиерът.

Бойко Борисов обясни, че пропускането на мигратни ще става през КГПП, както е говорено досега, с отпечатъци, с прегледи, с идентификация. „Към момента се изпраща един добър сигнал към обществото, съответно лош към контрабандистите и трафикантите на хора”, посочи министър-председателят.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...