Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Москов реформира това, което баща му Костов измисли

„Москов реформира това, което баща му Костов измисли. Измислиха търговски дружества-болници, и ако отворите стенограмите от 1999 г. – ще видите, че още тогава предупреждавахме, че здравето не може да бъде стока”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му здравеопазването е по-недостъпно, здравето става все по-незащитено, а конституционното право е нарушено със закона и въобще с реформата на министъра. Той попита защо трябва един човек с определено заболяване да чака, след като така или иначе Здравната каса плаща и той ще мине през съответното лечебно заведение. „Абсурдно е цел на реформи в здравеопазването да бъде спестяването на пари. Втори и трети въпрос е как се харчат и разпределят те”, каза още Миков. В тази връзка той посочи, че от 1995 г. до 2012 г., средствата от БВП за здравеопазване са се увеличили от 5,2% на 8%, а народът е намалял с около 2 млн. души. В същото време от 1999 г. средствата в Здравната каса са се повишили с 1000%.

Миков заяви още, че в Европа личните разходи за здравеопазване, извън здравните вноски, са около 3,5%, а в България те са над 5%. „Москов и ГЕРБ в момента правят това – още повече да се увеличат личните разходи за здраве”, допълни лидерът на левицата. Той даде фрапиращи примери за това как в болници се издават фактури на пациенти за 150 лв. за луксозна стая или 200 лв. за интернет, които лекуващите се няма как да откажат да платят. „Това е българското здравеопазване днес. Все повече се увеличава потокът на средства от Здравната каса – веднъж към частните здравни заведения, втори път за лекарства”, обобщи Миков. Той се позова на анализ, според който над милиард са парите за лекарства – съкращава се броят им, но в същото време се увеличават средствата, които се разпределят за лекарствени продукти.

Лидерът на БСП бе категоричен, че БСП ще продължи да показва случващото се в здравеопазването. Миков алармира, че до края на годината редица по-малки общински и държавни болници ще бъдат затворени, поради недостиг на средства. „Така се вдигат критериите, че да не могат да издържат малките лечебни заведения. След като Москов не иска да си „събере чуковете“ – лекарите постепенно си събират своите и отиват в други болници. „Финансовите потоци ще отиват все повече към големите болници и големите градове, включително и в частните лечебни заведения”, предупреди Миков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...