Menu
Max_Weber

Борисов: Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем

„Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем”, закани се премиерът Бойко Борисов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Преди това Борисов обясни, че над 20 000 са обществените поръчки миналата година. „Защо спрях поръчки сега? Защото сега излизат наяве и стигат до мен”, заяви Борисов.

Запитан дали въпросът с „огледалото”, който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов коментира, че това е било капката, която му е дала ясен знак, че нещата изглеждат по различен начин отстрани.

„Спрях ги тогава, когато ги разгледах из основи, когато трябваше да се плащат авансите”, заяви Борисов.

По думите му в момента инспекторатите проверяват поръчките.

„Може да бъде закрита една от агенциите”, заяви Борисов.

Премиерът коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата.

„Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре”, заяви Борисов.

По думите му само от спрените обществени поръчки за магистралите ще бъдат спестени между 150 и 160 млн. лева.

Борисов се похвали и с борбата с контрабандата. 

„Три милиарда повече сме събрали, отколкото беше заложено в бюджета. В цигарите контрабандата е под 8%”, заяви министър-председателят.

В интервюто стана ясно още, че Лютви Местан е превеждал на премиера по време на срещата с турския му колега Ахмет Давуоглу пред Коледа.

„Подходих с много доверие към Лютви Местан, той превеждаше", каза Борисов, без да разкрива подробности от разговора. Премиерът обаче коментира, че турският му колега Давутоглу е изразил желание да види политическите формации на Борисов и Местан заедно в управлението.

„Докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как да ни види заедно в управление”, заяви Борисов.

Освен това, според него, ако ДПС има проблем с някоя от партиите, той е само с ГЕРБ.

„Защото само в ГЕРБ вече членуват десетки хиляди български мюсюлмани”, похвали се Борисов.

Що се отнася до отношенията с Реформаторския блок, Борисов беше категоричен – запазва министрите Николай Ненчев (на отбраната) и Петър Москов (на здравеопазването).

„Когато правихме правителството, г-н Кънев (бел.ред. Радан Кънев) седеше точно срещу мен, и определихме най-доброто във всяка една област, с което разполагаме, да бъдат министри, зам.-министри, областни”, заяви Борисов.

Премиерът благодари на българските евродепутати, които се обявиха срещу отпадането на мониторинговия доклад на ЕС върху България и Румъния.

„Благодаря на евродепутатите от либералите, социалистите и ЕНП, които подкрепиха усилията на България”, заяви Борисов. „Много е важно да се каже-не случайно винаги съм го твърдял - този мониторинг е за сътрудничество. Ние трябва максимално да се възползваме от сътрудничеството, за да си доведем реформите докрай. Когато има спорни теми, които не може да разбереш или и двете тези са достатъчно верни, то тогава най-добре да се обърнем към този механизъм за сътрудничество. За това сега ще дойдат холандски, английски и немски прокурори на място, които да наблюдават това, което прави прокуратурата. След една година ще имаме и външен обективен анализ на това нещо”, заяви премиерът Борисов

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент - отговорът на този въпрос ще е ясен през юни.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...