Menu
Max_Weber

Георги Първанов: България има нужда от силна и боеспособна армия

Силна държава означава и силна, модерна, боеспособна армия. Едното без другото е невъзможно. Въоръжените ни сили трябва да са в състояние  да гарантират  националната ни сигурност. Това заяви по време на дебат на тема „Президентът - гарант или риск за националната сигурност“, председателят на ПП  АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет, казвал съм го нееднократно и ще продължа да го повтарям. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален. Подходът за поставяне на трансформация на армията ни във финансова рамка във време на криза е грешен. Има два възможни подхода. Единият е определяне на оперативните способности на армията в зависимост от наличните средства и на тази база да определяме как да изглежда модернизацията. Другият възможен подход е да се набелязват предварително съответните рискове и заплахи и на това основание да се гради и армията. Не веднъж съм апелирал да не се правят прекалени икономии от национална сигурност. Не може от днес за утре да се решават проблеми на въоръжените ни сили“, посочи той.

Според Първанов модернизацията на БА може и трябва да бъда извършвана и с активното ангажиране на родната военна промишленост, което ще доведе не само до ръст на икономиката и заетостта, но и до инвестиционни потоци към страната.

Лидерът на АБВ коментира и споровете около това дали армията ни трябва да бъде професионална или наборна като подчерта, че държавата трябва да намери начин да компенсира липсата на военно обучение при младите хора. По думите му обаче връщането към наборната служба ще е неефективно. „Моята позиция по отношение на професионализацията на БА е била и винаги ще бъде категорично „за“. Връщането към наборна армия обаче би било не само непосилно скъпо, но и неоправдано  от гледна точка на изискването за висока боеспособност на въоръжените ни сили“.

Според Георги Първанов държавата, включително следващият президент  в ролята му на главнокомандващ,  трябва да работят за допълнителна мотивация на българските военни и за престижа на професионалната ни армия. По думите му именно липсата на мотивация е и основната причина за недокомплекта на войската ни. В тази връзка той бе категоричен, че е недопустимо армията ни да бъда изграждана като че ли ще служи единствено за мисии в чужбина. Както и че участието ни в международни мисии и в НАТО трябва да бъде на принципа на равнопоставеността. „Не приемам това, което се наложи като тенденция министри, които си нямат идея от военна служба, от военни работи да обещават някъде по световните столици контингенти и идват тук и тогава да почват да се разписват съответните аспекти по това участие. Не искам да коментирам голямата тема за това, че ние не може да изграждаме армия, чиято единствена функция се свежда до това да участва в мисии в чужбина. Както се видя сега това деформирано отношение към задачите на БА ще рефлектира  върху готовността  ни за посрещане на предизвикателства по българската граница.“

Първанов постави акцент върху  отговорността на държавния глава и военния министър за международната политика. По думите му е недопустимо България да бъда въвличана като страна в отношения между държави като САЩ и Русия заради пристрастията на определени политически фигури. „Не приемам провокативната политика, провеждана от месеци наред, за засилено военно присъствие на наша територия  във времето на изострени отношения между Запада и Изтока. Не приемам това, което правеше правителството, особено военният и външния  министър, поощрявани  от държавния глава на републиката. В последните месеци виждаме знаци между Русия и САЩ,  които ни дават сигнали за нормализиране на отношенията. И се питам къде ще останем ние с политиката, която провеждаше правителството ни месеци наред. Отговорът е нелицеприятен. И ако президентът в момента  периодично  излъчва сигнали, създаващи рискове за националната ни сигурност, то „министърът на войната“ и не греша като използвам това понятие – твърдя, че нашият  „министър на войната“ с всичко онова, което прави, формира системно заплахи за сигурността на държавата. За съжаление ние по-слаб и по-вреден министър в новата българска история не сме имали“.

В заключение председателят на АБВ сподели вижданията си и за промяна в закона, който определя дейността  на Консултативният съвет за национална сигурност към президентската институция. Според  него решенията на този висш държавен орган трябва да бъдат не само с препоръчителен характер. „Съветът трябва да се подготвя по-добре и обстойно, преди провеждането на всяко едно заседание, но по-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега КСНС има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", заяви  Георги Първанов. Той посочи още, че  президентът трябва да има отношение и в случаи на бедствия и аварии и реакции при кризи.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...