Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Трябва да се удари на място, а не да се чака терористите да дойдат

Мирът е много по-скъп от войната, в него трябва да се инвестира много повече, за да не случват нещата, които виждаме сега, заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов. Той добави, че очевидно не се инвестира в сигурността на всяка една от страните и особено в рамките на Европа. "Имаме НАТО, който би трябвало да координира работата на специалните служби, да се информират взаимно, да действат едновременно, еднопосочно - но това очевидно не се случва, допълни Първанов.

"Виждаме изблици на солидарност в такива моменти - аз си спомням след парижкия атентат лидерите на Европа и света прегърнати, под ръце как маршируваха по улиците на света. На другия ден обаче беше забравено, че такъв проблем има.

Сега по същия начин се реагира, много бързо, енергично, със заклеймяване.

Какво следва от тук нататък - трябва да се видят параметрите на новата сигурност, трябва да се удари на място, а не да се чакат терористите да дойдат на европейска територия. Така както направи Путин - той направи един показен урок как се действа в такива ситуации. Европейската архитектура на сигурност е немислима без Русия - модерната европейска архитектура.

Виждате колко неадекватни са тези санкции на Запада срещу Русия в момент, в който всички трябва да си стиснат ръцете и да действат заедно тогава, когато става дума за едно предизвикателство общо за всички ни, каквото е тероризма и разбира се някои други международни явления.

Европа няма лидери, няма ги онези лидери, с които съм работил като Хелмут Кол, Тони Блеър, Жак Ширак - това бяха политици, държавници с визия, които може да не харесваш като позиция, но не може да отречеш, че имат характер, че имат воля, че наистина имат замах в решаването на проблемите", каза още Георги Първанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...