Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Работим за единна позиция по демографската криза

Демографският проблем не бива да се партизира. Трябва да се търси максимален консенсус по мерките за изход от тази криза. Нещо което направихме преди десет години. Тогава след консултативен  съвет по проблема  набелязахме  конкретен план, който  катализира изработването на Стратегия за преодоляването на демографската криза. Това заяви след дебат, посветен на темата,  председателят на ПП  АБВ  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин,  зам .-председателят на ПП   АБВ   Румен Петков, говорителят на ПГ  на АБВ  Мариана Тодорова, председателят на ЗНС  Румен Йончев, председателят на ВМРО  Красимир Каракачанов, председателят на БЗНС  „Александър Стамболийски“ Спас Панчев, зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, народни представители от няколко парламентарни групи.

„Конкретният повод за дискусията по демографската политика е идеята за провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Идея, която президентът прие и обяви, че има такова намерение. Формациите, които тук виждате представени, имаме намерение да изработим единна позиция, която да предоставим на този консултативен съвет, когато и да е той“, посочи Георги Първанов.

Според вицепремиера  Ивайло Калфин държавата  трябва  да актуализира сега действащата Демографска стратегия така, че мерките които не сработват да бъдат коригирани, а добрите практики запазени и доразвити. „Темата, свързана с демографската политика, е въпрос на приоритети. Бюджетът е ясен, от него се отделят значителни средства. Няма табута. Ще разгледаме всички мерки. Там, където те са неефективни, ще предложим намаление, където има смисъл – увеличение. Аз, като човек, който през последната година се занимава с тази тема, съм благодарен на представителите на политическите партии за много конкретните предложения и желанието, действително да мислим в една посока, без да политизираме  проблема. Най - лошото, което можем да направим по темата с демографията, е да я обуем в партийни обувки и да я използваме за партийни цели“.

Според Калфин ще се работи и по мерки за  насърчаване на  отговорното родителство  и младите семейства, както и срещу  социалното изключване. „Обсъждахме безплатния достъп до ясли и детски градини, насърчаване на отговорното родителство, мерки за ранно включване на децата в детските заведения, за да се социализират по-лесно. Говорихме и за мерки, насочени към младите българчета  в чужбина – образование, обучение, българска идентичност, национално самочувствие. Раждаемостта в България  е по-ниска от средната за Европа.

В заключение вицепремиерът  обобщи и мерките за приобщаване на българските общности в чужбина и подобряване на здравния статус на българина. „Има два типа заболявания, които довеждат до ранна смърт – сърдечно-съдовите и онкологичните . Очевидно е, че по-значими усилия към тези важни области ще доведат до намаляването на ранната смъртност. Имаме  и редица идеи, които не са и чак толкова скъпи и натоварващи бюджета, свързани със заселването на хора, които биха работили в селското стопанство и биха заселили региони, които в момента се обезлюдяват. Искаме да задържим младите българи и да върнем тези, които вече са излезли от страната като икономически мигранти, трябва да осигурим добро равнище на заплащане и качество на живот. Министерския съвет увеличи от 400 на 1000 броят на  стипендиите за младите хора от българските общности в чужбина, които се обучават у нас. Освен броят им обаче, би трябвало да се увеличи и сумата на тези стипендии, което ще позволи на тези млади хора да живеят и учат в България спокойно”, посочи Калфин .

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...