Menu
Max_Weber

Внесоха законопроекта "Чисти ръце" в парламента

Независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев внесоха в деловодството на Народното събрание проекта за закона "Чисти ръце". Двамата депутати са придружени от лидера на "България без цензура" Николай Бареков  и зам.-председателя на партията Росен Петров. Вчера текстът беше широко обсъден на кръгла маса в София, на която участваха юристи, експерти и представители на синдикати, на неправителствени организации и на медиите.

"От днес този парламент ще бъде разделен на мафия и на граждани", обяви Бареков на пресконференция в Народното събрание след като проектът беше внесен в деловодството. Лидерът на ББЦ отново повтори, че законът не е достатъчно рестриктивен, колкото му се иска. Той обеща, че в следващия парламент ще работи за промяна на Конституцията, която да разреши отзоваване на депутати и общински съвети, след което отзоваването ще бъде записано и като санкция в закона за "Чисти ръце".


Заедно със закона, членове на ББЦ внесоха в парламента и кашон със сапуни, които раздадоха на депутатите.


"Поради многото запитвания и упреци, че "България без цензура" не прецизира понятията политически и икономически зависимости, искам да поясня, че това категорично не е вярно", коментира юристът Десислава Балабанова, която е част от екипа, изработил проекта. "Няма смисъл и ние да даваме легално определение на понятие, което вече съществува в закон, който е приет и то отдавна. Конкретният текст е в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", разясни юристът. "Един нормативен акт вече дава легално определение на тези понятия и то в по-голям мащаб, тъй като броят лица, в този закон обхваща по-голям кръг. Понятието при тях се тълкува разширително и ние нямаме задължение да даваме отново такова", уточни Балабанова.


Законопроектът предвижда проверка на имотното и финансово състояние на всички, участвали във властта за 10 години назад. Основната идея на текста е да се отвори пространството около българските политици - разкриване на банкова тайна, на лични сметки, участия в дружества. Законът предвижда да се направи  комисия, избрана с мнозинство от 2/3, която да разглежда всички факти и да ги проверява. А, когато констатира различия и нередности, да ги дава на съответните органи.


Източник: Пресцентър „България без цензура”

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...