Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Моделът „Плевнелиев“ няма бъдеще

Моделът „Плевнелиев“ на управление на президентската институция  е вече отречен.Той няма бъдеще. Настоящият държавен глава не успя да излезе от сянката на съмнението, че е посоченият от някого президент, от това,  че е политически зависим. Това заяви в ефира на „Канал 3“ председателят на ПП АБВ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов.

„На нас ни трябва президент, преди всичко  патриот! Не такъв, който ще козирува на външния фактор, преди още да са му поискали нещо! Кажете ми например, колко пъти в последните пет години ние сме защитили българския интерес в рамките на европейските институции “?

Според  Първанов националните интереси трябва да се защитават по-активно и на правителствено ниво. Той се обяви против европейските санкции срещу Русия, които са във вреда на нашата държава, както и срещу евентуалното подписване на соченото за спорно търговско споразумение между САЩ  и ЕС , което според мнозина ще позволи и широкото  пласиране на европейските пазари на нискокачествените   ГМО  продукти, произвеждани зад Океана.

Председателят  на АБВ  отговори и на въпроси, свързани с участието на партията в управлението на държавата. По думите му темата ще бъде разгледана на предстоящия конгрес на партията в края на следващата седмица.

Първанов коментира и възможностите за партньорство с левите политически формации, в това число и БСП , и неговото ново ръководство. „Поздравявам госпожа Нинова с избора й за председател на БСП. Това е един добър избор. Това е някаква предпоставка за промяна не само на БСП, но и на левицата. Има обаче много време, много вода да изтече, много разговори да се проведат. Да се видят кои са общите идеи, да се види в крайна сметка, коя е кандидат- президентската двойка, която би могла наистина да бъде печеливша “.

В заключение Георги Първанов посочи, че от кризата в управлението на държавата, включително и на ниво президентска институция, се излиза с характер, воля и лидерство. По думите му, за съжаление, времето за търсене на единна, национална надпартийна кандидат-президентска двойка за тези избори е вече отминало. „Сега вече това не може да се случи, защото влязохме в друга схема. Схема, която ни води в един  сблъсък,  който не е идеологически, но при всички случаи е сблъсък на различни политически формати. Така, че „национално единение“ остава добро пожелание, но за след изборите“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...