Menu
Max_Weber

Корнелия Нинова: Изходът е предсрочни избори

Цялото изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи промените в кабинета по четири причини. Първата е, защото сме опозиция – промени в кабинета, вотове на доверие и недоверие, бюджет и т.н., е разделителната линия между управляващи и опозиция. Но тъй като всички знаят, че БСП е автентична и последователна опозиция, по тази точка няма да говоря много. Ще оставя време на тези колеги, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция да си обяснят мотивите защо. По-съществена е втората причина, поради която ние няма да подкрепим тези промени – защото те не променят нищо в политиката на правителството на Бойко Борисов в социалната сфера. Това е най-антисоциалното правителство в годините на прехода. Нито едно правителство за всички тези години не си е позволявало да замрази 14 социални плащания, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, неравенствата не бяха толкова огромни. 14 социални плащания към най-уязвимите, бедните и слаби хора в България. Това са хората с увреждания, работниците, майките и младите семейства. Всички 14 социални плащания за най-уязвимите замразени, при това не само за тази година, а за целия период на управление на това правителство, докогато и да е то, защото най-вероятно няма да си изкара целия период на управление.

Третата причина – това е най-антиреформаторското правителство в годините на прехода. Да видим какви реформи направихте за тази една година и половина - основно пенсионната реформа. В центъра на тази реформа не поставихте човека – днешния и бъдещия пенсионер, а поставихте парите. В мотивите към пенсионната реформа пише, че целта й е да се намали дефицитът в НОИ за 2016 и следващите години. Резултатът, колеги, от тази реформа – дефицитът в НОИ за 2016 г. се увеличи с 300 млн. и то предвидено в Закона за бюджета, а не просто като прогноза, т.е. целта, която си поставихте – финансовата, не е постигната. Да видим човешката. С какво днешните пенсионери усетиха тази реформа? Повишиха ли им се пенсиите? Подобри ли им се животът? Нищо подобно. С какво бъдещите пенсионери усетиха тази реформа? -   с това, че никога няма да доживеят да станат такива, тъй като увеличението на стажа и възрастта в този момент на висока безработица няма да им даде възможност никога да се пенсионират. Веднъж се опитахте да посегнете на частните пенсионни фондове и да национализирате парите на хората – безуспешно, защото имаше реакция в обществото. В момента тече втори такъв опит, при това искам да ви отбележа, че с промените, предложени в Кодекса за социално осигуряване, вкарвате парите на хората в общ пул и ги лишавате от правото да бъдат унаследявани, т.е. прибирате им ги по подобие на онова, което направихте със здравната каса.

За двете правителства на Борисов, за да поговорим и за вашата законодателна рамка и последователност, 35 пъти сте променяли Кодекса за социално осигуряване. На това му се вика „стабилна”, „последователна” и „прогнозируема” социална политика. Четвъртата причина, поради която няма да гласуваме тази промяна, е, че няма промяна. Който и да сложите за министър, той ще провежда тази политика, която правителството на Борисов е заложило – античовешка, антисоциална, антиреформаторска. Защо го казвам? В тригодишната прогнозна рамка сте заложили социалните плащания да бъдат замразени до края на мандата, при това е съчетано с повишаване на косвени данъци, на осигурителни вноски, т.е. с допълнителна тежест върху хората, но със замразени социални плащания. Едничкото добро, което направихте в социалната сфера – увеличението на минималната заплата за 2016, за следващите 3 години сте предвидили и тя да остане замразена, т.е. и от това добро се отказвате. Какво означава това? Натоварване с повече осигуровки, с повече данъци, но замразени заплати и социални плащания, означава бедност, увеличаване на бедността и това няма да бъде променено който и министър да сложите на труда. Тук отварям една скоба, тъй като министър Калфин  е излъчен от партия АБВ, много ми е интересно как те от днес нататък ще бъдат опозиция и алтернатива, след като цялата пенсионна реформа, цялото замразяване на социалната политика и 3-годишната прогнозна рамка са приети с техните гласове и в решението на тези политики участваше досегашният техен министър на труда и социалната политика. Странни метаморфози роди съвременното политическо пространство в този парламент. Едните са опозиция, но имат министри; другите ще стават алтернатива, но сами на себе си, защото те създадоха тази политика и те са активни участници в тази политика. Промяна няма да има, затова нашата позиция е не само против тази персонална промяна, против това правителство – именно заради антосоциалния, антиреформаторския му характер, античовешката опозиция в областта на социалната сфера и изходът от всичко това е предсрочни избори.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...