Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: По въпроса за Украйна всички трябва да търсим мостове, а не да градим стени

България е една от страните, които имат една много добре очертана и последователна позиция, която сме заявявали нееднократно и по цялата криза, и по политическата реакция на ЕС. Както знаете Съветът на външните министри вече наложи определени санкции. Ще има дискусия каква да бъде реакцията след референдума. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите и държавните глави от ПЕС, за Европейския съвет по-късно през деня.

„В самия ЕС има цяла палитра от мнения, естествено, няма защо да се учудвате, че България има своите интереси, защото от едни икономически санкции страната ни може да загуби много, да загуби и нашата икономика, нашият туризъм, българските граждани“, каза още Станишев. По думите му няма как да не отчитаме интересите и на етническите българи в Украйна и първият приоритет на държавата трябва да бъде да ги подкрепи. „Утре в София имам среща с председателя на Асоциацията на българите в Украйна. Поканих го да дойде, за да може и ние да чуем гласа на българите в Украйна“, допълни лидерът на социалистите. Той изрази мнение, че е нужен политически диалог и всички – „и Русия, и Украйна, и ЕС трябва да търсят мостове, а не да градят стени, въпреки тази изключително напрегната ситуация, защото в крайна сметка Европа ще изгуби много от една нова Студена война".


Относно критиките, че нямаме ясна позиция за Украйна, Станишев допълни, че има много спекулации, но никаква фактология. „В парламента вървят консултации за евентуална позиция на НС. Но вие знаете ли колко парламенти са се произнесли по тази тема? Николко“, каза още Станишев и призова тези, които говорят, че няма ясна позиция, да проявят малко интелигентност.


„Много приказки се изприказваха. България ще бъде, убеден съм, в цялата тази ситуация гласът на разума, на принципната и последователна политика и трябва да помним на първо място нашите интереси“, категоричен бе той. Станишев припомни2009 г., когато е бил министър-председател, ситуацията със спирането на доставките на газ. „България, българската икономика претърпя загуби в размер на около 400 млн. лв. за 2 седмици и никой не ни компенсира“, добави лидерът на социалистите.


Стига сме се делили на „фили“ и „фоби“, 130 години се занимаваме с това


Помолен да коментира реакцията на ГЕРБ за сравнението, което направи за Кърджали, Станишев отговори, че и президентът е казал почти същото. „Реакцията на ГЕРБ е истерична, смешна, параноична, бих казал. Когато всеки един от нас, българските граждани, говорим за Крим и Украйна, трябва да сложим емоциите на страни, а да премерваме тази ситуация върху България. Стига сме се делили на „фили“ и „фоби“. Над 130 години с това се занимаваме и при всяка една криза все България страда“, категоричен бе Станишев. Той допълни, че усилията трябва да са в посока как да избегнем България да се превърне в жертва в една голяма геополитическа игра между големи сили и да защитим интересите на българските граждани и на нашата държава. На въпрос дали решението за строеж в Карадере е свързано с неговия брат Георги, той отрече и добави, че това е пълна лъжа.


На проведената днес среща присъстваха и българският премиер Пламен Орешарски, френския президент Франсоа Оланд, председателят на ЕП и общ кандидат на ПЕС на президент на ЕК Мартин Шулц, председателят на групата на социалистите в ЕП Ханас Свобода  както и премиерите: на Белгия - Елио ди Рупо, на Хърватия -Зоран Миланович, на Чехия - Бохуслав Соботка, на Дания - Хеле Торнинг-Шмит, на Италия - Матео Ренци, на Малта - Джозеф Москат, външните министри на Холандия и Люксембур и еврокомисари.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...