Menu
Max_Weber

Ивайло Калфин: Плевнелиев трябва да съгласува позициите на България с парламента

Ако погледнете отвън, това е доста безпомощно и объркано поведение от страна на държавните лидери и основно на президента, който три пъти си смени позицията за два дни. Това заяви в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на ПП АБВ и бивш външен министър Ивайло Калфин в коментар на разразилия се скандал около изказването на президента, че България подкрепя създаването на обща флота с Румъния и Турция в Черно море.

"Това е много стара идея. Това е турска идея – да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн и затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване. Румънската страна се съгласи с това предложение преди около десетина години. Ние винаги сме смятали, че няма нужда от такова формирование. И сега президентът започва да обсъжда тази тема и да казва как ние я подкрепяме, а после отрича”, добави Калфин.

На въпрос кой би доминирал такава обща флотилия зам.-председателят на ПП АБВ бе категоричен, че една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. "Това до голяма степен би подлежало на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати”, коментира още Ивайло Калфин.

„Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано”, подчерта бившият външен министър.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...