Menu
Max_Weber

Румен Петков: Това Народно събрание не може да излъчи ново правителство

Нашето убеждение е, че това НС не може да излъчи ново правителство. Още повече и при декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет. Твърденията на някои политически сили, че ще направят опит да съставят кабинет, са пиар. Това заяви след консултациите при президента Росен Плевнелиев зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. 

Според него държавният глава трябва да направи всичко, за да сформира бързо служебен кабинет. „Всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани. Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет“, заяви Петков.

Според зам.-председателя на АБВ служебният кабинет трябва да бъде добре обмислен, за да не се наложи неговата смяна от следващия президент на страната. „Това са неща, които трябва да бъдат отработени предварително и не трябва да се допуска нищо, което да внесе допълнително нагнетяване на напрежение“.

Румен Петков припомни позицията на АБВ, че настоящият парламент няма легитимност, за да извърши и предлаганите сериозни промени в Изборния кодекс. „Това Народно събрание няма моралното, политическото право да се занимава с този въпрос. Нещо повече: убеждението, което остана у нас и след разговора с държавния глава, е че има абсолютна институционална неподготвеност за прерайониране на страната. Нито „Информационно обслужване“, нито службите на регионалното министерство, нито ГРАО, са готови с какъвто и да е анализ, а още по-малко и с предложения за райониране. Липса на готовност по въпроса има и в сега действащата изборна администрация. Така че, това е въпрос на много сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск“, заяви Петков. Той припомни че АБВ бе единствената парламентарно представена сила, която подкрепи референдума, но с ясното заявление, че защитава тезата за налагането на смесена избирателна система.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...