Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Няма етническо напрежение

Срещата с Местан в Кърджали е знак, че лидерите на политически партии, като се срещнат, трябва да може да си кажат "добър ден", да се държат толератно. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя“ по Нова телевизия. По думите на Борисов, Кърджали стана нарицателно име, след като Станишев си позволи да го сравнява с Крим. „За десетина минути с господин Местан обменихме мисли с една единствена цел – да дадем пример, като политически лидери в Кърджали, че политиката е едно, а над политиката стои етническата толерантност, националната сигурност.

Факт е, че Възродителният процес, във всичките негови форми и последствията от него, е осъден от мен. Говорихме още, че политическите партии ще правим политика, няма да правим война, няма да налагаме езика на омразата. В това отношение Станишев изостана. Срещата целеше само да покажем, че Кърджали е един от всичките български градове, няма етническо напрежение“, категоричен бе Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ подчерта, че не става въпрос нито за коалиция, нито за промяна на статуквото, а да дадат пример в Кърджали, че политиката е едно, а над политиката стои толерантността. „Съвпадение на програмите в Кърджали. Нашата беше обявена много отдавна. Г-н Местан също е бил там. На семинара на МГЕРБ, участниците казаха – „как виждате толерантността“, журналистите от нашия семинар попитали през техните централи какво Местан бил казал, той посочи две - три възможности, отидохме за десетина минути и обменихме мисли“, обясни Борисов.


„За ЦИК Местан ми каза неговата версия, аз му казах моята. В понеделник, в 9:15 часа, има среща при президента. Разговарях днес с членовете на нашата Изпълнителна комисия, запознах се със ситуацията за ЦИК. С новия избирателен закон си пролича, че г-жа Манолова не е никакъв законотворец. Този закон е направен само за тези избори. Венецианската комисия е казала - една година преди изборите да не се променят изборни закони, но те не се съобразяват с нищо“, посочи Бойко Борисов. Според него, четирима от 19-те членове на ЦИК са изключително важни, а от тях, двама са най-важни - председателят и секретарят на комисията. „Председателят е от БСП, заместник-председател от "Атака", секретар от ДПС. Протоколите от изборите се подписват от първия и третия. От ГЕРБ няма зам.-председател“, подчерта Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни, че винаги досега първата политическа сила, спечелила изборите, е имака председател на ЦИК. „На нас и зам.-председател не ни дават. От 19 души, имаме шест. Останалите 13 са на другите политически сили. Г-н Местан казва така: махаме председател, зам.-председател и секретар, махаме двете квоти на извънпарламентарните партии, остават 13. Да, но вие в момента БСП, ДПС и "Атака", сте в коалиция. Работите като тандем. Всеки протокол ще бъде подписван от БСП - ДПС, със златното пръстче на "Атака", така е конструиран законът на Мая Манолова. При това положение, моята толератност казва: Добре, дайте ни един зам.-председател, пред Европа. Дали са шест, или без шест, дали от 19 имаш шест, или нито един, не можеш да влияеш на решенията. Когато нямаш и представител в ръководството... Ако трябва и шестте, ще им дам и шестте. Какво да кажа сега? От шестте ми вземете още един?“, попита Бойко Борисов.


По повод инцидента в Лясковец, Борисов бе категоричен, че след като един 53-годишен ловджия може да натръшка седем барети, това е провал. „Аз обичам МВР, три дни не дадох някой да ги атакува. Вместо главният секретар да излезе, да каже, „извинявам се, ето ми я оставката“, ако приемат, приемат, ако не, не. На всеки може да се случи, МВР прави на ден десетки такива задържания. Минават три дни, излиза някакъв олигофрен, и казва: "Това е саботаж". Как мога да знам аз, че някъде в Лясковец, ще ходят да взимат пушката на един, за който не се знае, луд ли е, не е ли? Да ти дойде на акъла, че аз мога да намеря там служители, да им кажа: "Вие ще го подразните". Да бяха намерили кукери там, да дрънчат, да го дразнят. Те там от две години се разправят, има писма...“, посочи председателят на ГЕРБ. По думите му, става въпрос за подценяване на ситуацията. „Този главен секретар, на който много му се иска и на него, с мен да се сравнява, искам да му кажа: Като главен секретар години наред имах най-рекордния рейтинг в страната. Такова одобрение, че след моето секретарство, на всеки пост ме избираха мажоритарно. Три пъти ставах политик на годината, мъж на годината, жена на годината, дете на годината, без конкуренция, пръв. Той ще ми дава оценка за охранителната фирма“, възмути се Бойко Борисов. „Извикали са си телевизия да ги снима, една телевизия е била там директно да предава, дори казали, че бТВ и Нова ги сложили във вътрешното си джобче, защото "те били там", допълни Борисов.


Председателят на ГЕРБ заяви, че е абсолютна лъжа, че ГЕРБ е подкрепила строежа в Карадере. „Цитират лъжеца-пощальон. Ако не е лъжец-пощальон, нека да ме съди. Не случайно на улицата са толкова хора, и не съм ги организирал аз“, обясни Борисов. Той критикува правителството на Орешарски, за това, че се лута и България в момента няма приета декларация за Крим. „Аз винаги хвърлям мостове, аз не горя мостове. Колкото по-добър ставам, колкото по-толерантен, колкото повече искам мир да има, толкова повече искат война. В Реформаторския блок има умни и качествени хора. Винаги съм казвал, че г-жа Кунева е европейски човек. Калфин, Кунева, Кристалина Георгиева биха били прекрасни конкуренти за еврокомисар. Който и да спечели, за България би било само добре“, заяви още Бойко Борисов.


Източник: Пресцентър ГЕРБ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...