Menu
Max_Weber

Корнелия Нинова: Върнахме мандата. Плевнелиев да забърза процедурата за съставяне на временен кабинет

“Получихме мандат за съставяне на правителство. Върнахме този мандат и затвърдихме позицията си, че 43-тото народно събрание е с изчерпани ресурси, не може да състави трайно мнозинство и не може да гарантира стабилност”. Това заяви председателят на БСП "ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" Корнелия Нинова, след срещата с президента Росен Плевнелиев, на която той връчи мандат за съставянето на правителство.

"Представихме му нашето мнение, ако може да забърза процедурата за връчване на следващ мандат на следваща парламентарна партия и възможно  най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет", призова още Нинова. По думите й бавенето в момента не гарантира стабилност, а обратното. "Поставихме и въпроса, че в последния месец, макар и в оставка, правителството възлага обществени поръчки за над 1,4 млрд. лв., прави назначения, уреждат политически си кабинети на административни служби, правят се предложения за изпращане на посланици, вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да прави” заяви лидерът на левицата. Тя подчерта, че са призовали президента- служебният кабинет, назначен от него да спре тези действия.

Корнелия Нинова смята, че  изборът на еврокомисар и на началник на отбраната, не трябва да се  прави  сега, а да се остави за решаване от служебния кабинет на румен радев или от трайно мнозинство в следващото Народно събрание. Нинова беше категорична, че трябва по-бързо съставяне на временен кабинет от страна на Росен Плевнелиев, с което ще бъде изпълнена Конституцията на България и да се върви към предсрочни избори, на които народът да се произнесе. Председателят на БСП подчерта, че партията е последователна в позициите си и няма да вземе участие в кабинет, съставен от друга политическа партия, в рамките на сегашния парламент.

На въпрос как БСП ще покаже на хората, че е готова да управлява, като сега връща мандата, Нинова отговори: "Като през февруари се обърнем към тях в една предизборна кампания с много ясна платформа и поискаме по-голямо доверие. За нас това е почтеният и откровеният разговор с хората. Когато имаме възможност с повече депутати в парламента, правим правителство и изпълняваме това, което сме обещали”, заключи Корнелия Нинова. 

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...