Menu
Max_Weber

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в парламента на Украйна Антон Киссе. В разговора участваха председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов. Антон Киссе е в София по покана на Сергей Станишев.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна е споделил тревогите и надеждите на българската общност, една от най-големите общности в Украйна. Според българите в Украйна най-важното е да се постигне политическо успокоение и деескалация на напрежението – както във вътрешен план, така и в отношенията Украйна – Русия.


Моята главна цел и моето послание е всяка държава, която приема резолюция, по-дълбоко да изучи реалната ситуация в Украйна и да отчита и настроенията на българите там, каза пред журналисти Антон Киссе. В това напрегнато време една дума, неправилно написана, или една запетая създава допълнително напрежение, желателно е това напрежение да го няма, добави той.


На срещата в българския парламент Антон Киссе е получил уверение, че спокойствието на българите в Украйна, техният мирен живот и защитата на правата им, в това число и развитие на културната идентичност на българите, са основна грижа за България по отношение на ситуацията в страна. Важно е те да се чувстват защитени и да знаят, че интересите им са важни за нас, отбеляза пред журналисти Сергей Станишев.


Благодарен съм, че в това тежко време имаме сериозна подкрепа от България, заяви председателят на Асоциацията на българите в Украйна. Той допълни, че организацията постоянно поддържа връзка с българското външно министерство и посещението на министър Кристиан Вигенин в Украйна е дало позитивен знак на българската общност в Украйна. Той отбеляза, че днес политическият елит в страната търси възможност за стабилизация и изрази надежда, че заедно ще стигнат до разрешаването на проблемите. Според него само трезвият подход в момента ще даде възможност за стабилизиране на ситуацията. Антон Киссе благодари на българските журналисти и на всички български политически и други организации, с които Асоциацията поддържа връзка.


Източник: Пресцентър Народно събрание

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...