Menu
Max_Weber

Омбудсманът Мая Манолова: Гражданите с важна победа срещу монополите

Гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Това заяви омбудсманът Мая Манолова след като Народното събрание прие промени в Гражданския процесуален кодекс.

С измененията се слага край на използването на пропуски в законодателството, които позволяваха абонати да бъдат съдени, без да са уведомени за съдебен процес. Прекратяват се и високите съдебни такси за юристконсултите на топлофикациите.

Страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение, записаха още депутаттие.

"Победата стана възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание", подчерта Манолова. Тя изтъкна, че депутатите не са се поддали на корпоративен натиск, на който били подложени и през последните дни и последните месеци и макар и в последните дни на това НС са направили едно добро за гражданите. Правна комисия също удържала на натиска на различни лобисти и законът е бил приет по начина, по който го е внесла като омбудсман.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...