Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Очертава се нова лява коалиция, която би могла да бъде една сериозна алтернатива

Очертава се нова коалиция в ляво и център, която би могла да бъде една сериозна алтернатива. Това заяви в ефира на БТВ съучредителят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той коментира бъдещото партньорство между  Алтернатива за българско възраждане и „Движение 21“.

”С госпожа Дончева и „Движение 21“ имаме общ генезис. Това всъщност, са част от процесите , които текат в лявото политическо пространство. Аз мисля , че консолидация трябва да има и това е възможното в този момент.  Имаме доста общи приоритети, върху които екипите на двете политически сили работят вече няколко седмици. Но повече яснота ще има по-късно днес и през следващите дни от изявленията на лидерите на двете формации и на представители на техните екипи“.

Първанов коментира промяната, която АБВ направи в своето ръководства в средата на януари месец като посочи, че партията е откликнала на заявката за промяна , която обществото ясно депозира на последните избори и каквато всъщност се наблюдава в Европа ,а и в целия свят. „Това е част от един процес, който не засяга само България. Вижте в Европа настъпва една голяма промяна, която засяга и лидерите, и политиките, идеите, ценностите. В този смисъл АБВ даде знак в България. Нашият слоган беше: „Промяната започва от нас“. И ние не можем да искаме да променим България , ако не променяме себе си. Второ, ние полиците от предходното поколение оставаме в редиците. Ние ще помагаме. Ивайло Калфин и Румен Петков ще участват в  листите вероятно. Така , че това, което се случва е един плавен и естествен преход“.

В отговор на журналистически въпрос Първанов коментира и ветото, наложено от президента Румен Радев върху промените в  закона за концесиите. „Аз подкрепям ветото и мотивите му, които бяха изразени лаконично. Вероятно професионалистите, експертите по-добре са разработили всеки пункт, но аз смятам, че наистина има съмнения за възможност за корупционни практики и за възможности за накърняване на националния интерес. Така, че тази стъпка на президента Радев е категорично положителна.  Аз мисля , че рискът от санкции от ЕК заради ветото  малко се преувеличава. Първо защото това е един закон, приет на изхода на парламента, при доста съмнителни обстоятелства. И второ, ние няма да козируваме на Брюксел за всяко нещо. Не може на нас да ни се налагат, спускат всякакви решения и позиции и ние да ги приемаме безропотно“, посочи той и настоя българските политици да отстояват по категорично националните интереси на страната ни, така че тя да заеме своето достойно място в ЕС.

В заключение  Георги Първанов бе призован за коментар  и по случващото се в съседна Румъния, като предупреди, че явно моделът за подражание, за който се сочеше северната ни съседка, вероятно има и своите недостатъци. „Бих казал, че това което става в Румъния показа, че те не са толкова светъл пример, за какъвто ги мислеха някои у нас, включително и президентът Радев , който искаше да отиде на посещение там , за да изучи техния опит. Може би този опит трябва да бъде изучен и в негативната му страна“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...