Menu
Max_Weber

Президентът Радев: Интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в немалко европейски страни

„Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция, без заплахи за националната сигурност и сигурността на ЕС“. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за отмяната на Постановление на МС 208.

Президентът подчерта, че интеграцията на мигрантите е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита риска за националната сигурност и за сигурността на ЕС.

Държавният глава настоя за задълбочен анализ и оценка на риска, преди да се създава система за уседналост на бежанците. Според него страната ни трябва да разполага с ясна представа за критериите, по които ще се извършва интеграцията, ще се измерват постигнатите успехи или проблемите, както и на възможностите на нашата социална система. „Единен национален орган, който да координира и контролира тези процеси, е важно условие при обмислянето на отговорно стратегическо решение, което да гарантира националната и европейската сигурност“, посочи още президентът. 

Президентът Радев е получил уверение от страна на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че България ще получи подкрепата на другите държави членки при проучването на европейския опит за справяне с проблемите на интеграцията. „България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото“, категоричен беше президентът.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...