Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Трябва да се промени законът за ЦИК

„Темата за състава на ЦИК беше обсъдена при президента. Трябва да отидат, да си променят закона, иначе ще им се смеят от Брюксел.” Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Президентството след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. По думите му победителят на парламентарните избори винаги досега е имал председател на ЦИК. „БСП, без да са победили, изземват функции”, каза Борисов.

Той допълни че в момента от 19 члена ГЕРБ има шест, председателското място е за БСП, заместник-председателското е за "Атака", а секретарят е от ДПС. „Протоколите от изборите се подписват от председателя и от секретаря, т.е. всеки протокол ще бъде подписан от БСП и ДПС, под благосклонния поглед на "Атака", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Казах и на г-н Миков, и на г-н Местан, готов съм отново да дискутираме по избирателната комисия. Мая Манолова направи закон само за тези избори, ако партиите са три, този закон не може да работи”, заяви Борисов. Според него това е законотворчеството на БСП. „ЦИК е важен, защото по същия начин се пренареждат избирателните комисии. Тяхната аритметика не излиза. ДПС и "Атака" спорят, че се чувстват пренебрегнати, а ние. Най-малкото е, да увеличат членовете на избирателната комисия. В Европа вече знаят на какъв принцип работят - с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".”, обясни Бойко Борисов.
По повод потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна, каквато беше и темата на Консултативния съвет при президента, Борисов бе категоричен, че половинчатите санкции са в ущърб на България. По думите му, рисковете от кризата в Украйна са много големи. "За интерконектори, за алтернативни доставки на газ, може да говорим след пет-десет години. Това означава, че рисковете са огромни. Шестнадесет държави получават газ от Русия, като шест само от Русия. Когато имаме проблеми със съседите ни, самите те имат проблеми с газа, първо ще си решат техните проблеми или първо ще дадат на България", обясни Бойко Борисов. Според него е по-добре да няма санкции и правителството да вземе решения като участва на Европейските съвети. „Нека да се опитаме да бъдем посредници за по-бързото решаване на тази криза. Затова се съгласих да подкрепим резолюциите, които президентът даде. В енергетиката са най-големи рисковете. Вторите рискове са в туризма, и то не само приходите в туризма. Когато американски, руски бойни кораби кръстосват, милия турист на плажа дали ще му е спокойно? Целият район е в една тежка ситуация", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Източник: http://boykoborissov.bg

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...