Menu
Max_Weber

ДКЕВР – независим орган или инструмент за политически и икономически натиск

Пълното освобождаване на пазара на електроенергия, което трябва да стане факт през 2015 г., ще доведе до повишаване на цената на тока за битовите потребители с 30-40 %, ако не се предприемат мерки за енергийна ефективност. Това становище изразиха енергийни експерти по време на дискусията, провела се в столичния хотел „София Балкан”(Шератон), посветена на проблемите в отрасъла и организирана от НДСВ с подкрепата на Фондация за свобода „Фридрих Науман“.

Темата беше: „Развитие на конкурентен енергиен пазар в контекста на зелената икономика”. От страна на НДСВ участваха д-р Антония Първанова, председател на партията и Георги Найденов, заместник председател и председател на Икономическия съвет.


Според екпертите правителството трябва да стимулира производството на малки количества енергия за собствени нужди на предприятията и жилищата, а не да залага на мегапроекти и централизираното производство на електроенергия.


Най-големият проблем на България е корупцията. „С ДКЕВР е направен опит за въвеждане на форма за държавна регулация. Друг е въпросът, той, като колективен орган, каква отговорност може да понесе. Съжалявам, че представители на ДКЕВР не присъстват. По-скоро върху тях има политически натиск за защита на определени интереси. Тяхната колективна отговорност устройва всички, само че нас не ни устройва”, каза д-р Антония Първанова. „Ако фунционирането на нормален енергиен пазар не е възможно да бъде установено в България, значи имаме проблем. Като не става в България, ще го направим така, че да ни го наложат от ЕС и ще се наложи да го спазваме. Това, очевидно, е решението, докато израстваме в решаването на корупционните практики”,  допълни тя.


По отношение на цените д-р Първанова каза, че поради национален протекционизъм, задържат цената на фотоволтаци и вятърни генератори. Проблемът е политически, силно доминирани от лобистки интереси и натиск.


Според Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация,  ДКЕВР не е независим регулатор и това го казва доклъдът на ЕК. Те приемат последователно политически мотивирани решения за цената на електроенергията, несъобразена с пазарните принципи. Един от големите проблеми за случващото се в момента в енергетиката е антиевропейското говорене на управляващите. Тя припомни, че Европейският съюз още преди 10 години е решил, че ще се насърчават със субсидии възобновяемите енергийни източници. Несъстоятелно е да се говори, дали е скъпо или не, защото това е пътят за постигане на енергийна независимост.


„В момента цената на тока за бита е под себестойността си и разликата се компенсира от стопанските потребители, които ако излязат от регулирания пазар вече няма да има кой да покрива разликата и това ще доведе до поскъпването“, е оценката на  доц. Валентин Колев от Българската федерация „Енергетици” към КНСБ, който е и преподавател в Техническия университет, София. За кратко доц. Колев беше директор на "Електроенергийния системен оператор".


В момента енергията "изтича" и ако не се вземат мерки за енергийна ефективност, либерализацията на пазара ще доведе до рязък скок в цената на тока, смята и Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията по биомаса и на Асоциация за енергийна ефективност.
Към експертите бяха отправени много въпроси  от представители на граждански и обществени сдружения. Чуха си предложения за създаване на енергиен борд по подобие на валутния, за създване на енергийна борса и пазарни принципи на ценообразуването. Участници изразиха мнението, че и енергийния сектор трябва да мине през фалити на неконкурентноспособни производители и доставчици на електроенергия, за да се нормализират нещата. За други поставянето на ДКЕВР под независим международен мениджмънт и мониторинг също е решение.


Източник: Пресцентър НДСВ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...