Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: Парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него

Вече няколко дни ГЕРБ занимава цялото общество с един казус, който е абсолютно изкуствено създаден от президента на България. Президентът, който открито наруши закона. По този начин подложи на съмнение конституционния принцип за върховенството на закона и за правовата държава. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, от парламентарната трибуна.

Той припомни, че има закон, приет от това Народно събрание, който ясно формулира начина на избора на ЦИК. Станишев обясни, че в него ръководството на ЦИК се избира от НС с пряко гласуване, а по-голямата част от членовете се назначават от президента на базата на предложения от парламентарните групи. „Имаше също така ясни принципи на формиране на квотите на различните парламентарни групи”, допълни той. По неговите думи в  подхода на ПГ на КБ, а и според други групи, има силното представителство на експерти, на представители на НПО, в работата на ЦИК и според него е положителен факт, че председателят на ЦИК, който е избран от парламента, е представител именно на неправителствения сектор, на организация, която от години се занимава с наблюдаване и гарантиране на честността на изборите. „Това е важен политически знак от страна на българския парламент към българското общество, защото предишните 4 години по Кодекса на Фидосова видяхме остро партизиране на работата на ЦИК, видяхме манипулации и фалшификации на изборите, каквито България не виждаше”, каза лидерът на ПГ на КБ. Станишев припомни, че самият президент се е обърнал към парламентарните сили да продължат консултациите по отношение на квотите, предложени от парламентарните групи, но преди да приключат те, Плевнелиев е заел партийна позиция. „Посочи с един повече представител на ЦИК на партия ГЕРБ, с което ясно се идентифицира по отношение на изборите чии интереси защитава. И този реален мотив намери потвърждение в изявление на президента, в негово интервю за Би Би Си, в което той открито казва: „Аз съм от политическа партия ГЕРБ”. Честито на целия български народ. За първи път от 24 години демокрация, имаме държавен глава, който казва на всички останали граждани на България, извън гласоподавателите на ГЕРБ, аз представлявам една политическа сила. Ясно е, че президентът наруши закона, наруши по този начин и Конституцията на Република България”, категоричен е той.


Ще инициираме разговори с други парламентарни сили да се направи питане до Конституционния съд, жалба за действията на президента Плевнелиев


Станишев информира, че ПГ на КБ ще инициира разговори с други парламентарни сили да се направи питане до Конституционния съд, жалба за действията на президента Плевнелиев. „Ние сме политическа партия, която търси съгласие, която уважава и правото на най-голямата парламентарна група ГЕРБ да имат представител в ръководството. Така беше и замислено в закона и в консултациите, които се водиха”, заяви той. Лидерът на БСП припомни, че парламентарната група на ГЕРБ не е подкрепила кандидатите на останалите групи за ръководство на ЦИК и е естествено народните представители, доста емоционално, да не подкрепят тяхната кандидатура. „С този казус, който е много периферен за истинските проблеми на обществото, ГЕРБ занимава цяла България и Европа, в продължение на няколко дни”, каза той и допълни, че това няма да реши проблемите им. „Ние  няма да участваме в това гласуване, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него. И отслужва тясно партийни интереси, с което най-малкото дължи извинение на българските граждани за своите думи в последните дни”, заключи Сергей Станишев.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...