Menu
Max_Weber

България отбелязва 10 години членство в НАТО

Националният план от инициативи, с които ще бъде отбелязана през 2014 г. 10-та годишнина от членството на България в НАТО, беше представен пред медии в МВнР. 

Участие в пресконференцията взеха д-р Петьо Петев, директор на Дирекция „НАТО и регионални сигурност” в МВнР, Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт, подполковник Виолина Вълева, началник на сектор „Връзки с обществеността и международна дейност”, Военна академия „Г. С. Раковски”, капитан І ранг Янцислав Янакиев – началник на Институт за перспективни изследвания за отбрана към ВА, полковник Севастиян Добрев, зам.-директор на дирекция „Връзки с обществеността” в Министерство на отбраната.


2014 г. е символична и значима година за Алианса, тъй като през тази година Северноатлантическият пакт ще чества 20-та годишнина от разширяването, 10 години от 5-то разширяване с България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения и 15 години от прехода към новата Стратегическа концепция, заяви д-р Петьо Петев. Той припомни думите на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото, разширяването през 2004 г. със седемте страни, сред които и България, е важен крайъгълен камък, а новите страни са обогатили и освежили Алианса.


Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на нашата сигурност и суверенитет. През изминалия период страната ни извървя важен път в утвърждаването си като пълноправен и активен участник в политическия диалог и съюзническите операции на НАТО, подчерта д-р Петев. 10-та годишнина от членството ни в Съюза е повод за равносметка на извървения път досега, както и за поглед напред – какво е бъдещето на НАТО и какво е бъдещето на България в Алианса, допълни той. 


За подобаващото отбелязване на годишнината със заповед на министър-председателя бе създадена и организация на държавно равнище за изработване на национален план от инициативи. Те бяха съгласувани от съответните министерства – на външните работи, на отбраната, на образованието и науката и др., с участието на медии и неправителствени организации. Основната целева група е новото поколение млади хора, които през изминалите 10 години от членството на България в НАТО са навлезли в активния живот, а също така и към тези, които все още не са докрай убедени в ползите от членството ни в Алианса.


Националният план се състои от инициативи, които ще бъдат реализирани в страната в рамките на годината. Той включва и международна програма от събития, които ще бъдат осъществени в Брюксел, Вашингтон и Кишинев от българските дипломатически представителства в съответните държави.


Отбелязването на годишнината ще стартира на 3-4 април в София с Международна конференция, посветена на юбилея и бъдещето на НАТО, организирана от Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия „Г. С. Раковски” и Атлантическия клуб. Задачата й е да даде възможност да се дискутират постиженията по време на членството ни и да очертае перспективите, посочи Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт. Форумът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев, а сред участниците ще са бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов.


Сред инициативите в Националния план, планирани от Дипломатическия институт, е и конкурс за есе за студенти и ученици на тема „Заедно в името на мира и сигурността”, като отличените трима ученици и трима студенти ще могат да посетя Главната квартира на НАТО в Брюксел. Съвместно с Министерство на образованието и науката ДИ организира в училищата в страната „Един час за НАТО” - посвещаване на един учебен час за учениците от 9 и 10 клас на Алианса. В началото на юни в сътрудничество с Военноморското училище във Варна Дипломатическият институт ще проведе Пилотно лятно училище за представители на държавната администрация от страните членки на НАТО.
Със серия инициативи ще се включи в отбелязването на годишнината и Държавния културен институт към Министъра на външните работи. ДКИ е съорганизатор на тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който ще се състои на 4 април от 18.30 ч. на площад „Княз Александър І”. Държавният културен институт в сътрудничество с Националната художествена академия организира конкурс за авторски плакат, посветена на НАТО и 10 години членство на България в Алианса, в който участват водещи преподаватели от НХА и техни студенти. След официалното си представяне в София експозицията ще стане част от пътуващите изложби на ДКИ и ще бъде представена в чужбина със съдействието на българските посолства.


Друг проект на Културния институт е документално-историческа изложба. Селекцията от фотографии, предоставени от Министерството на отбраната и от Националния военно-исторически музей, представя периода 2004-2014 г. посредством българското участие в мисии, обучителни мероприятия и преговорни процеси. МВнР подготвя и пътуваща изложба със снимки на български журналисти и фоторепортери, отразявали дейността на наши военни медии в чужбина.


На 29 март – дата, на която през 2004 г. България е приета за пълноправен член на НАТО, се стартира специален сайт, посветен на годишнината. На тази платформа, разработена от Министерството на външните работи, ще бъдат публикувани календар на събитията, както и подробна информация за тях, включително богат снимков и видео материал.


Източник: Пресцентър Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...