Menu
Max_Weber

Пламен Орешарски: Южният газов коридор е важна стъпка към диверсификация на газовите доставки за цяла Югоизточна Европа

Изграждането на Южния газов коридор е важна стъпка към диверсификация на газовите доставки за цяла Югоизточна Европа. Както пряко заинтересованите страни, така и Европейската комисия, отчитат този принос и разчитат на азербайджанския газ. Това заявява министър-председателят Пламен Орешарски в интервюто си за сп. „Каспиан енерджи“.

„Планирали сме изграждането на интерконекторна връзка през границата с Гърция, която да направи възможно ползването на азербайджански газ. В края на миналата година имах възможността да присъствам на тържествената церемония в Баку, на която бе даден старт на изграждането на ТАП. Благодарен съм на президента Алиев за поканата, топлото посрещане и ползотворната среща, която имах с него. Вярвам, че нашите традиционно приятелски отношения ще получат допълнителен тласък от перспективата на задълбочаване на търговско-икономическото ни сътрудничество“, отбелязва министър-председателят. Той подчертава, че България работи за диверсификация на енергийните източници.


„Все още страната не е напълно газифицирана и съществуват добри възможности за инвестиции в тази сфера“, казва премиерът Орешарски. По думите му възможности за инвестиции има също така във високотехнологичните направления и в селското стопанство.


„Работим за реиндустриализация на страната в съответствие с препоръките на Европейската комисия. Настоящите сравнително високи цени на природния газ правят неефективни химическите производства, в които моята страна имаше традиции в близкото минало. Ако успеем да насърчим възобновяването на някои металургични мощности и част от химическите производства, търсенето на енергоизточници ще нарасне“, изтъква в интервюто си министър-председателят Пламен Орешарски.


На въпрос за членството на България в ЕС премиерът отбелязва: „Понякога се чуват мнения как членството в Европейския съюз е нанесло щети на икономиката, която не е издържала на конкурентния натиск в условията на напълно свободен пазар. Никога не съм се съгласявал с подобни тези, защото те предполагат изолирано национално стопанство, което съхранява чрез изкуствени стимули неефективни сектори на икономиката“.


В интервюто министър-председателят казва още, че България остава между малкото страни, които са с ниско бреме на публичния дълг (под 20% при средно за Съюза около 90% от БВП), с малък бюджетен дефицит (2% от БВП за отминалата 2013 година при над 4% средно за страните-членки на ЕС) и с добре капитализирани банки (капиталова адекватност над 15% при средноевропейски нива от около 5-6%).


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...