Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов: България има какво да предложи в областта на военноморската сигурност

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира днес, 28 март, по радио „Фокус“ посещението на водената от него делегация в Държавата Катар в периода 24-26 март. Той определи като активни и ползотворни резултатите от официалната си визита.

„Активен политически диалог, интензивни контакти и активност, която в сферата на отбраната и военното сътрудничество, се изразява в споразумения и меморандуми, които изграждат  правната основа и конкретизират формите на сътрудничество“, поясни още министърът на отбраната. Той очерта три основни посоки, в които са постигнати реални резултати.


На първо място министър Найденов посочи сътрудничеството в областта на военна медицина и военното образование.“Предвиждаме да изпратим във военната болница в Доха лекари и медицински специалисти, до момента с такъв сертификат са пет военни лекари“, посочи министър Найденов и уточни, че това е част от българската помощ за създаване на високоспециализирано медицинско заведение в Катар. Той заяви, че в сферата на военното образование предстои подписване на меморандум за обучение на катарски курсанти във ВНВУ „Н.Й.Вапцаров“ и изпращане на български военнослужещи в Катар на курсове по арабски език. Обсъдена е и възможността катарски военнослужещи да се обучават на българските военни полигони.


Министърът на отбраната Ангел Найденов посочи, че на международно военноморско изложение „DIMDEX 2014“ в Държавата Катар е представен широк спектър от оръжие и бойна техника. Той открои българското участие на изложението на института „Балевски“ от БАН, които са представили нови разработки на морски мини и проект за охрана и защита на пристанище. Министърът на отбраната подчерта, че е поканил катарски фирми и делегации да участват в края на месец май на международното изложба на отбранителна техника „Хемус 2014“.


Министър Найденов отбеляза, че при разговорите с министър-председателя на Държавата Катар е потвърдил българския интерес за развитие на партньорството с Катар в три направления. На първо място той посочи възможността за купуването на втечнен гас и доставки, чрез съществуващите мощности или изграждане на нови. Създаване на фонд с катарски капитали за кредитиране на малки и средни предприятия в България, министър Найденов определи като втори акцент в разговорите. Като трето направление той открои възможността за концисиониране и експлоатиране на находища с природни ресурси в България от катарски компании.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...