Menu
Max_Weber

Министър Ангел Найденов:Членството на България в НАТО е реализиран стратегически приоритет

„Членството на България в НАТО е реализиран стратегически приоритет, който определи принадлежността на страната и стратегическата ни ориентация“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на Деня на отворени врати в Националния военноисторически музей.

Той отбеляза, че резултатите от членството на България в НАТО можем да търсим в различни посоки. „От политическа гледна точка ние сме пряк участник при взимането на решения и можем да влияем на политиката за отбрана и сигурност на страните-членки и страните-партьори на НАТО“, посочи министър Найденов и подчерта, че във военната област България получава най-надежните гаранции като член на най-мощния военно-политически съюз. „Средата за сигурност налага създаването на отбранителни способности, които не можем да изградим сами“, каза той и информира, че близо 18 000 са българските военнослужещи, които са участвали в мисии и операции зад граница. „Това означава ценен опит и подготовка, придобити бойни способности и оперативна съвместимост“, подчерта още министър Найденов.  „Икономическите измерения от членството ни в НАТО се определят от възможността ни за достъп до ресурси и капацитет, които са непосилни за доста крехката ни икономика“, изтъкна министърът на отбраната и поясни, че страната ни има достъп до фондове, които ни позволяват да модернизираме отбранителната ни инфраструктура.


В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия министър Найденов отговори, че той се изгражда от България на базата на акредитация от НАТО. „Към момента Полша и Румъния имат свои представители, очакваме акредитации и от останалите страни-членки“, поясни още той и допълни, че предишното ръководство на Министерството на отбраната е създало само административната структура и не са решени правните въпроси, които се отнасят до статута тази международна военна организация на територията на България. „Предприели сме вече предложения за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за държавния служител, Закона за МВР и Закона за ДАНС, които ще гарантират работата на Центъра“, допълни още министър Найденов.


„Днес в 10.40 е получено писмено искане от МВР за унищожаването на открития снаряд, задействани са специализираните модули и той ще бъде унищожен на най-близкия военен полигон“, това отговори министър Найденов в отговор на журналистически въпрос за действията на армията по повод открития в необитаем имот в София снаряд.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...