Menu
Max_Weber

Харманли отново на протест заради бежанците

Жители на Харманли излязоха на протест, заради трупащите се проблеми с бежанците в града. Той беше подкрепен от женската структура на "България без цензура" "Евромайки" и ВМРО. Солидарни с жителите на града бяха майки от Хасково и Димитровград, които дойдоха на място, за да ги подкрепят.

Местните хора недоволстват от липсата на диалог с властите и трупащите се проблеми около бежанския лагер. До момента никой от управниците ни не се е спрял да разговаря с гражданите и да ги изслуша, каза Калина Крумова от "Евромайки". Тази седмица в бежанския лагер бяха еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и вицепремиерът Цветлин Йовчев. Двамата разговаряха с бежанците, но не и с хората от града, което според местните жители е сериозен пропуск. След посещението си там еврокомисарят Малмстрьом заговори за нуждата от интеграцията на бежанците, но не каза как точно я вижда. Градът е около 12-хиляден, а в момента там са настанени 5 хиляди бежанци, при това съотношение идеята за интеграция изглежда твърде неясна и се нуждае от сериозно обсъждане, смятат местните хора.
Жителите на града казват, че се чувстват несигурни за своята безопасност и настояват за засилено полицейско присъствие и видеонаблюдение в района. Но до момента и тази им молба остава нечута. Изумителното е, че днешният протест беше охраняват от много повече полицаи, отколкото са тези, занимаващи се с охраната на лагера, коментираха протестиращи.


Калина Крумова обяви, че е крайно време въпросът да бъде проучен и да се намери решение и то от българските власти. По този повод тя каза, че "България бе цензура" и ВМРО ще организират на 4 април, петък, кръгла маса в Народното събрание. "На нея са поканени депутатите, вътрешният и външният министри, омбудсманът, нека изслушат гражданите и да кажат пред тях какво смятат да правят", отбеляза Крумова.


Източник: Пресцентър „България без цензура”

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...