Menu
Max_Weber

Бареков: Гласовете за Кунева и Калфин ще са в полза на статуквото

Гласовете, които ще спечелят на евроизборите Меглена Кунева от Реформаторския блок и Ивайло Калфин от АБВ, ще са в полза на статуквото. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в интервю за предаването "Кредит на доверие" на телевизия "Черно море".

"За коя партия ще се броят гласовете на Кунева и Калфин, при условие, че те няма да прескочат изборната бариера? Оказва се, че половината министри на Тройната коалиция ще са на тези избори. Питам те в един отбор ли са?", коментира Бареков. Той предупреди, че с мъртвите души БСП и ГЕРБ ще вдигнат резултата си на изборите за евродепутати. Затова призовава хората да гласуват масово.


Лидерът на "България без цензура" разкритикува новия изборен кодекс заради несъвършенствата в него, но призна, че той все пак е по-добър от този на Искра Фидосова. "Борисов повтаря моите идеи - да се намалят депутатите на 120", посочи Бареков и изрази недоумение защо не се отправи едно питане дали такава промяна трябва да мине през промяна в Конституцията. "Защо няма истински мажоритарен избор, къде са действията за изваждане на мъртвите души от списъците?", попита още лидерът на "България без цезнура" и посочи, че това може да стане чрез активната регистрация. В противен случай според него в 19.00 часа, когато се загасят лампите в изборните секции, пак по метода на Цветанов изведнъж ще се появяват още 100 бюлетини. "Затова казвам на хората: "Много внимателно мислете, като отивате до урните", подчерта Бареков.


Той изрази критики и към начина, по който е съставена бюлетината в частта за преференциалния вот, тъй като не присъстват имената на кандидатите. "Ако един варненец реши, че първи в листата иска да е например доц. Христо Бозов – от къде ще помни кой номер е той?", попита Бареков.


ГЕРБ сложи за водач на листата си Томислав Дончев, който никой не го харесва, Станишев проформа ще води листата, Първанов пусна подставеното си лице Калфин, РБ сложи Кунева, защото тя иначе щеше да ги напусне. Само при нас личностите имат значение. Според социолозите името на Бареков допълнително събира гласове, но него няма да го има в бюлетината. Това е поредният номер на управляващите да замотаят хората", коментира лидерът на ББЦ.


Според него се очертават трудни евроизбори, но той очаква висока избирателна активност, над 50%, която обаче ще падне заради мъртвите души в списъците от времето на Цветанов. "Познайте къде ще отидат гласовете на мъртвите души! Няма да е в ББЦ", коментира Бареков. Очаквам добър резултат за нашата коалиция на евровота, така че да пратим достойни хора в Европарламента. Ще има и варненски представител в евролистата, съобщи той и допълни, че е призовал структурата във Варна да издигне достойна кандидатура. "Ако имаме добър резултат, ще поискаме предсрочни избори. Очаквам още представители от ГЕРБ да напуснат и да работят за нас по време на кампанията. Ще имаме достатъчно депутати, които ни харесват. Красимир Стефанов идва от друга седмица. Ще има и други", подчерта Бареков.


"Ако хората ни харесват и ни припознаят, отиваме на предсрочни избори, имаме готова програма. Ако кажат не – ние сме най-лесни, отиваме си по домовете. Не сме влезли в политиката да лапнем кокала и да крадем, а защото искаме да сменим чипа на българската политика. Ние сме единствените, които искат избирателите да решат каква да е съдбата им", посочи гостът в предаването.


"Не бих се коалирал с някоя от управляващите партии, не ги харесваме нито тях, нито лидерите им, нито техните програми. Коалиция с БСП и ДПС няма да правя на никаква цена, никога, в никой парламент. Ние сме различни. Искаме социална политика. БСП имаха възможност да проведат някаква социална политика през целия преход, но и днес детските надбавки, пенсиите, инвалидните пенсии са позорни. Много съм разочарован от това, което се случи за тези 25 години. С ГЕРБ имаме някои общи виждания, но не и с техните лидери. Те трябва да минат през операция "Чисти ръце". Има определени хора, с които разговаряме и можем да направим съвместно управление, но това е една химера", обясни Бреков. Той подчерта, че в лицето на "България без цензура" хората ще имат една партия, която ще защитава интересите на майките, децата, младите, активните хора, унижените, ограбените. "Ние ще защитаваме техните интереси, дори и като опозиция, докато поемем управлението", категоричен е лидерът на ББЦ.


Той уточни, че ББЦ не прави никаква коалиция с БАСТА. "БАСТА се разпадна. Част от хората, които са отвратени от политиката на ГЕРБ, направиха опит за партия, която не просъществува, защото продължиха да бъдат нещо като слуги на Цветанов и Борисов", посочи Бареков.
Лидерът на "България без цензура" съобщи и че са събрани около 30 подписа в подкрепа на внесенето искане в парламента за създаване на комисия за разследване на президента Росен Плевнелиев. Той благодари на "Атака", както и на "по-смелите депутати от БСП" за подкрепата им за такава комисия. "Питаме БСП и ДПС ще бъдат ли двулични, ще мълчат ли за тази комисия или ще я подкрепят и поне няма да се излагат в очите на избирателите си", посочи председателят на ББЦ.


Той обясни идеите за фонд "Чиста земя", който да оземли хората до 30-годишна възраст, които искат да се занимават активно с биоземеделие. "Нека младият човек, който иска да се образова, да развива земеделие, да получи до 50 дка земя и до 50 хил. евро кредит, който при определени условия може и да не връща. Искаме да върнем кооперативното земеделие, така че българската продукция да се продава на пазара без посредници", уточни Бареков. Относно идеята за Агенция за развитие на България той обясни, че става дума за създаване на едно гише, на което да се прави бизнес. "Който желае да прави фирма, независимо колко вложи, отива там и без посредници получава цялата документация и място, на което да строи. По този начин ще премахнем рекета на чиновниците. Трябва да се улесни максимално правенето на бизнес в България, защото той ще ни помогне да имаме икономически растеж и от там да вдигнем доходите на хората", обясни лидерът на "България без цензура".


Бареков съобщи, че вече е ясен предизборният щаб на партията във Варна, който ще отговаря за Варна-област и за Варна-град. Председател на щаба ще бъде Георги Ковачев. В щаба са още Веселин Райчев - номиниран за областен лидер в града, който е бил шеф на младежката структура на НДСВ, както и Светослав Трайков. "Очакваме най-сериозния резултат тук - над 20 хиляди гласа. Борим се за първо или второ място във Варна", разясни лидерът на "България без цензура" и допълни: "Доц. Христо Бозов е нашето лице във Варна. Тук имаме и най-голяма членска маса – над хиляда човека, без да борим младежката структура и тази на евромайките".
Бареков посочи, че ще срещне с напусналите БАСТА Марио Шиваров и Марина Карапетян, като ще поиска от тях в общиснкия съвет да бъдат  опозиция на статуквото, да работят в полза на младите и на академичната общност. "Оказа се, че Портних не проявява интерес към контакти с академичната общност на града. Ако приемат моите условия, да останат независима опозиция, да представляват интересите на активното гражданско общество, ще получат моята подкрепа да представляват интересите на ББЦ. Нашата партия представлява интересите на активното гражданско общество и с негова подкрепа се надяваме да извършим сериозни промени", подчерта лидерът на "България без цензура".


"Нашият устав е направен така, че структурите сами да взимат решения. Аз съм за деполитизация на местната власт, кметовете трябва да са независими кандидати, вдигнати от гражданското общество и подкрепени от партиите", отговори Бареков на въпрос на водещата дали партията ще издигне кандидат за кмет на Варна. "Понеже законите са такива, може да издигнем наш кандидат или да подкрепим независим във Варна. Няма да вдигаме компрометирани хора, които са в досег с БСП и ДПС или в досег с лошите практики на кмета Портних и на бившия градоначалник Кирил Йорданов. Ако нашият кандидат бъде избран, ще прекратим членството му, за да бъде независим", посочи Бареков.


Относно проблемите на Варна, Бареков заяви, че морският град е един от най-негостоприемните за хора с увреждания, защото има недостъпна градска среда и инвалидите нямат достъп нито до театър, нито до институции. Проблеми има и при хората на хемодиализа, при диабетно болните, при глухонемите. "На общинските събрания във Варна няма преводач за глухонемите хора. Няма детски градини, варненци не могат да си запишат децата на училище, здравеопазването е изпаднало в клинична смърт. Апелирам към гражданите да не търпят това положение и да бъдат доста по-активни, когато има проблеми. Варна има академична общност, тя трябва да се развива, има прекрасна база – техническа и университетска, има млади хора, нека се опитаме да ги задържим и с работни места. Бих препоръчал повече диалогичност на общинската администрация във Варна", каза в заключение Бареков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...