Menu
Max_Weber

Андрей Ковачев откри семинар на Европейския парламент в София

Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ/, откри в София семинар на Европейския парламент на тема "Ролята на парламентите в процеса на преговори за разширяване на Европейския съюз".

Двудневният междупарламентарен семинар се организира със съдействието на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество.

Целта на семинара бе да подпомогне диалога между националните парламенти, както и да предаде част от опита на парламентите на държавите- членки. На него взеха участие някои от докладчиците за държавите- кандидатки за членство в ЕС, сред които Ричард Хауит, докладчик за Република Македония. Събитието събра в хотел Шератон депутати от парламентите на държави-членки от Югоизточна Европа, страни-кандидатки и евродепутати. "Проевропейските партии трябва да положат усилия да убедят европейските граждани в ползите както на разширяването, така и на самия европейски проект",заяви Андрей Ковачев. Българският евродепутат, който е заместник-председател на Комисията по външни работи е категоричен, че разширяването трябва да запази демократичната си легитимност на базата на информираност и подкрепа сред европейските граждани. Според Андрей Ковачев националните парламенти имат своята важна роля в процеса на вземане на решения в Европейския съюз. По думите му те могат да се възползват от новите възможности, които Лисабонският договор им дава, но все още липсва практика, тъй като за тях това са нови функции. „Държавите- кандидатки трябва възможно най-рано в преговорния процес да ангажират народните представители, за да бъде чут техният глас в преговорния процес, а след евентуално присъединяване-и в решенията на ЕС", посочи Ковачев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...