Menu
Max_Weber

Ще се проведе Международна конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса

Международна конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса, ще се проведе на 3-4 април в Централния военен клуб в София. Организатори на форума са Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, Военната академия „Г. С. Раковски” и Атлантическият клуб в България.

Конференцията се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев със специалната подкрепа на НАТО и Министерския съвет на Република България. Събитието е част от Националния план от инициативи, с които страната ни ще отбележи през 2014 г. 10-та годишнина от присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор.


Форумът ще бъде открит утре, 3 април, в 09.30 ч. с приветствия от президента на Република България Росен Плевнелиев, Тери Стаматопулос, помощник-генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, Симеон Сакскобургготски, министър-председател на Република България (2001-2005 г.), министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиан Вигенин  и Марси Рийс, посланик на САЩ у нас.


В рамките на двудневния форум изтъкнати български и чуждестранни лектори ще дискутират постиженията по време на членството ни в НАТО и ще очертаят перспективите за развитие на Алианса. Отделните панели на конференцията са посветени на различни актуални теми като политиката на отворени врати на НАТО, трансатлантическата връзка, Афганистан, изграждането на капацитет и българския принос, бъдещето на патньорствата на Алианса, модернизацията и трансформацията на Въоръжените сили на Република България, изграждането на отбранителни способности, отражението на българското членство върху отбранителната политика.


Сред закриването на конференцията на 4 април, на площад „Княз Александър I Батенберг” Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе концерт от 18:30 ч., а Националната гвардейска част ще представи церемония-спектакъл „Искри” от 20:00 ч. Тържествената програма, посветена на 10-та годишнина от присъединяването на Република България към НАТО, е организирана съвместно с Държавният културен институт към Министъра на външните работи.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...