Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов: България е пряк участник във формирането и взимането на решения в областта на отбраната и сигурността на страните-членки на НАТО

България днес е пряк участник във формирането и във взимането на решения и има възможност пряко да влияе на политиката за отбрана и сигурност на страните-членки на НАТО - най-мощният военно-политически съюз, чиято стратегическа роля за поддържането на международния мир и сигурността нямат алтернатива. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов на тържественото събрание, посветено на 10-та годишнина от членството на България в Алианса, което се проведе в Централния военен клуб в София.

„Съвременната среда за сигурност налага създаването на отбранителни способности, които трудно можем да изградим сами“, каза министър Найденов и подчерта, че участието на повече от 12 000 български военнослужещи в операции на три континента означава ценен опит и подготовка, придобити бойни способности и оперативна съвместимост. „Икономическите измерения от членството ни в НАТО се определят от възможността ни за достъп до ресурси и капацитет, които са непосилни за доста крехката ни икономика“, изтъкна той и поясни, че страната ни има достъп до фондове, които ни позволяват да модернизираме отбранителната ни инфраструктура.


По повод на юбилейната годишнина министърът на отбраната Ангел Найденов отличи с почетен-награден знак „България-НАТО“ - първа степен държавници, политици, депутати и военнослужещи. Те получиха високото отличие за реализиране на интересите на Република България в областта на сигурността и отбраната в НАТО и за проявен професионализъм в работата по участието на страната и Българската армия в дейността на Военния комитет на НАТО.


„Включването в процеса на формиране и реализиране на общата политика на Алианса минимизира вероятността от пряка военна  заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България в дългосрочна перспектива“, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в своя доклад по повод юбилейната годишнина. Той акцентира върху ключовото значение на членството ни в НАТО за изграждането на адекватни на средата за сигурност отбранителни способности на Въоръжените ни сили и подчерта българския принос към общата политика за отбрана и сигурност на Алианса.


„Бих искал специално да благодаря на българските военнослужещи, които със своя професионализъм и всеотдайност защитават авторитета на България и на Българската армия“, заяви в обръщението си към присъстващите министър-председателят Пламен Орешарски. Той изтъкна, че страната ни дава своя принос към операциите и мисиите на Алианса и към развитието на военните способности.


Министърът на отбраната Ангел Найденов връчи на премиера награда – офицерски кортик на Военноморските сили – за личния му принос за развитието на отбранителните способности на страната, за тяхното адаптиране към изискванията на партньорите и за реализирането им.


На събитието бяха отличени Янаки Стоилов - председател на Комисията по външна политика в 42-то Народно събрание, Николай Свинаров - министър на отбраната (2001-2005 г.), Соломон Паси - министър на външните работи (2001-2005 г.), Тодор Тагарев - министър на отбраната в служебното правителство (2013 г.), Иван Иванов - заместник-министър на отбраната, Соня Янкулова - заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.), Иво Йорданов - заместник-министър на отбраната (2002-2005 г.), Камелия Нейкова - заместник-министър на отбраната (2008-2009 г.), генерал Симеон Симеонов - началник на отбраната, генерал-лейтенант Стефан Василев - заместник-началник на отбраната, контраадмирал Георги Георгиев - заместник-началник на отбраната, о.з. вицеадмирал Пламен Манушев - член на Комисията по отбрана в 42-то Народно събрание, Иван Жерков-началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, Пламен Петков - главен секретар на Министерството на отбраната (2001-2010 г.), генерал-лейтенант Атанас Самандов - командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски, генерал-майор Константин Попов - командир на Военновъздушните сили, контраадмирал Румен Николов - командир на Военноморските сили, комодор Георги Фиданов - съветник на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...