Menu
Max_Weber

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще участва в Срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще участва в Срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите.

Форумът ще се проведе на 4 април 2014 г. в Брюксел и ще бъде открит от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Близо 500 представители на институциите на ЕС, националните правителства и парламенти, международни организации, гражданското общество (включително ромски организации) и местните и регионалните власти ще представят своите гледни точки относно това какво е постигнато досега и как в бъдеще да се работи за по-успешното интегриране на ромите.


Участие в дискусията ще вземат еврокомисарите по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по трудовата заетост, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, президентът на Румъния Траян Бъсеску, както и министри и държавни секретари от други девет държави — членки на ЕС. В своето изказване Златанова, която е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, ще акцентира върху ползите от европейската солидарност върху подобряване условията на живот на ромската общност и нейната интеграция.


Усилията на тазгодишната Среща на високо равнище ще бъдат съсредоточени върху три предизвикателства пред по-успешното интегриране на ромите на местно равнище: как да се гарантира ефект на приобщаване от политиките за всички роми на местно равнище; как да се помогне за това финансирането от ЕС да достига до местните и регионалните власти в подкрепа на интегрирането на ромите; как интегрирането на ромите да стане реалност на местно равнище в държавите, обхванати от процеса на разширяване.


В българската делегация са включени и Господин Господинов, кмет на община Мъглиж и Анифе Хасан, заместник-председател на Националната мрежа на здравните медиатори.


Повече информация за Срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите, можете да откриете на адрес:  http://ec.europa.eu/justice/events/roma-summit-2014/index_en.htm

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...