Menu
Max_Weber

Целта пред България е намаляване на хората в бедност с 260 хиляди до 2020 година

Целта пред България, заложена в Стратегия „Европа 2020”, е намаляване на хората в бедност с 260 хиляди до 2020 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който откри международна конференция „Работещи бедни – синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите работещи на пазара на труда”.

Двудневният форум се организира от КТ „Подкрепа”. Участие взеха президентът на синдикалната организация д-р Константин Тренчев, заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова, представители на социалните партньори и експерти от Италия, Белгия, Франция и др.

„Един от най-ефективните инструменти за намаляване броя на работещите бедни е повишаването на минималната работна заплата”, отбеляза министър Адемов. Той допълни, че по този начин се гарантира потреблението на най-нискодоходните от наетите.

Министър Адемов посочи, че основните решения в борбата с бедността при работещите трябва да се търсят в икономиката по пътя на преимуществено развитие на производства и отрасли с повишено равнище на добавената стойност. „Надяваме се на подкрепа от страна на социалните партньори за противодействие и намаляване на сивата икономика и незаконното заплащане на труда, които допълнително влошават стандарта и сигурността на работещите”, подчерта министърът.

Конференцията се организира в рамките на работната програма на Европейския работнически център EZA. Той е най-голямата неправителствена структура, в която членуват 70 представителни организации на работещите и центрове за обучение от над 25 европейски държави.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...