Menu
Max_Weber

Министър Терзиева: Още 350 хиляди лева инвестираме във ВиК-мрежата на Кърджали през 2014 г.

През 2014 г. в довеждащия водопровод на  Кърджали ще бъдат инвестирани още 350 хиляди лева, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на среща с журналисти в град Кърджали.

Изпълнението на проекта ще намали риска от спиране на питейната вода на гр. Кърджали при аварийни ситуации. Обектът е част от ІІ-ия етап от проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в на град Кърджали. Проектът е бил спрян през 2009 г. Това е един от многото спрени ВиК проекти през 2009 и 2010 г., което е довело до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, каза Терзиева. Министърът отбеляза, че състоянието на ВиК системите в цялата страна е лошо, а процентът на загубите на вода е висок. Това, което сега се опитваме да направим според възможностите на държавния бюджет, е да подобрим състоянието на ВиК инфраструктурата, допълни тя. Ще използваме средства от новата публична инвестиционна програма на правителството за финансиране на програмата на Министерство на регионалното развитие (МРР) за борба с безводието в размер на 20 млн. лв. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор, което не се е случвало от години, подчерта Терзиева. Министърът припомни, че от спестявания от бюджета на МРР през ноември 2013 г. са осигурени  близо 400 000 лв. за изпълнение на подобект „Реконструкция на водопровод по ул. „Климент Охридски”. Той е част от довеждащия водопровод за града и околните села. Строително-монтажните работи приключиха през декември 2013 г. От подобрената услуга по водоснабдяване и канализация вече се възползват около 50 000 домакинства в Кърджали и околните села, подчерта министърът. Преди реконструкцията в реката са се изливали около 50 литра вода на секунда. Сега това е предотвратено.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...