Menu
Max_Weber

Явор Куюмджиев: Неплащането от страна на ЕРП-тата към НЕК е заплаха за националната сигурност и удар срещу управлението

Възможно е отнемането на лицензите на Електроразпределителните дружества, тъй като България е правова държава и всеки, който е нарушил закона, независимо дали е депутат, министър, гражданин, ЕРП, който и да било трябва да си понесе последствията.

Както при нарушение на закона, така и при нарушение на лицензията. Това каза в студиото на БТВ народният представител и зам. председател на комисията но енергетика Явор Куюмджиев. „Този лиценз се дава от ДКЕВР и може да се  прецени дали по закон има нарушение и да определи наказание. Първото такова, което комисията предложи за ЕРП-та  беше максималният размер глоба от 1 млн. лв.  и даде срок на всяка една компания да отстрани нередностите.” каза още той. Куюмджиев добави, че в момента глобата се обжалва от ЕРП-тата. Според Явор Куюмджиев в този случай има една голяма измама, а именно, че става въпрос за спор между две фирми, които едва ли не продават домати. „Става въпрос за много по-специални отношения между обществен доставчик и крайния снабдител. В едната роля е НЕК, в другата са електроразпределителните дружества.  Тези отношения са много по-специфични, защото касаят сигурността на доставките, които в момента имаме”, допълни той. По думите му ДКЕВР има решение, със силата на подзаконов акт, което казва, че прихващанията само от  една страна са незаконни.”Такива прихващания от цената на тока не могат да се правят в отношенията между доставчик и краен снабдител. И тук има заплаха за националната сигурност. Дружествата не плащат на НЕК за доставка на ток, тоест  те събират парите от всички нас и не ги дават на Националната компания. И от тук тя няма средства да плати свои стари задължения на ЕРП – та. Това, че НЕК не е платила за зелена енергия, който проблем възникна през 2012-2013 година, е друга тема”, поясни народният представител. Според него е подозрително защо и трите дружества два месеца преди изборите през 2014 година са решили да прихващат пари от сметките на потребителите. Куюмджиев бе категоричен, че това е удар срещу управлението, умишлено саботиране на усилията на правителството и в крайна сметка незаконно.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...