Menu
Max_Weber

Йордан Цонев: Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата

Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата. Това каза Йордан Цонев, един от вносителите на Закона за Сметната палата.

„Бяхме уведомени преди повече от 2 седмици, че има разбирателство между проф. Валери Димитров и президента за налагане на вето и това сега се потвърждава”, допълни Цонев. На въпрос, има ли основателна причина да се увеличи броят на членовете на Сметната палата от 3 да 9 той отговори, че промяната на модела на главен одитор в колективен колегиален орган налага броят на членовете да стане повече от 3. „Освен това, когато ГЕРБ приеха закона през 2010г., БСП и ДПС са бяха против и казаха, че ако дойдат на власт – някога ще върнат стария модел. Сега върнахме стария модел”, каза още Цонев. Няма основание да се смята, че Народното събрание ще се намесва в работата на Сметната палата, каза депутатът от ДПС. Народното събрание се намесва в квотите и мандатите на всички регулатори, като се започне от БНБ, Комисията за финансов надзор и т.н. Това са органи, които се избират от Народното събрание. То не само се намесва – то избира квотите и определя мандатите, посочи той. На въпрос, дали законът за Сметната палата нарушава Конституцията, както твърди президентът Росен Плевнелиев, Цонев заяви, че когато ГЕРБ са приемали закона е бил сезиран Конституционния съд. „Конституционният съд ни отговори, че в правомощията на Народното събрание е да определя модела, начина на управление, мандатите и сроковете на всички регулаторни отговори, така че няма нарушение на Конституцията”, каза още Йордан Цонев.

www.focus-news.net | 09.04.2014 |  Василена ЙОРДАНОВА

Източник: Пресцентър ДПС

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...