Menu
Max_Weber

Божидар Лукарски: Реформаторския блок е единствената европейска алтернатива за България

Единствено политиката на Реформаторския блок е свързана с европейската визия на България. Това заяви на пресконференция в Плевен лидерът на СДС и председател на предизборния щаб на РБ Божидар Лукарски. Той посети града и с останалите лидери на Блока представиха Гражданския съвет на РБ в Плевен. Според него в момента страната ни се намира в изключително тежка ситуация, в която управляващото мнозинство на БСП и ДПС и Атака влизат в студена война с Европейския съюз и открито защитава проруските интереси.

От друга страна председателят на основната опозиционна партия ГЕРБ след среща с руския посланик се изказва като адвокат на Кремъл. На този фон ние от Реформаторския блок сме единствената европейска алтернатива за България. Убеден съм, че нашите представители в Европейския парламент ще са единствените, които ще защитават интересите на страната и ще отстояват европейския път на България в рамките на Обединена Европа, за да може българина да се почувства европеец като доходи, работни места и бъдеще за нашите деца тук в България като част от Европа, бе категоричен Божидар Лукарски.

Меглена Кунева, водач на листата на РБ за Европейския парламент и председател на ДБГ, подчерта, че Реформаторският блок поставя в центъра на приоритетите си България да е в основата на Европейския енергиен съюз, защото това ще даде 30 % по-ниска цена на газа за гражданите и индустрията.

Като лично свой приоритет в ЕП тя посочи модернизиране на транспортната инфраструктура. И в момента съм съветник на комисаря по транспорта и виждам, че транспортната политика на страната ни силно изостава в сравнение с целите на Европа и интелигентната транспортна схема на ЕС, каза Кунева. Тя добави като личен ангажимент и политиките в полза на потребителите, като напомни, че в 14 страни като комисар, е успяла да наложи единната сметка за ток, а в България ДКЕВР не я е приложила; отпадането на роуминг таксите от 2015 г., по което е работила през целия си мандат като комисар в ЕК; защитата на влоговете на хората до 100 хил. лв. в банките навсякъде в Европа, постигнато чрез нейна европейска директива.

На въпроси за атаките срещу Блока, говорителят на РБ Радан Кънев каза, че който не е атакуван, той нищо не променя и Блокът получава тези атаки, защото е единствената сила, променяща статуквото. Дали са през БСП, ДПС, Бареков, „Атака“, но клеветите идват от политическата мафия и нейните клонинги, допълни той. Само РБ постави въпроса за „Южен поток“ и да не се вади газовата политика на България от рамките на европейските правила. Извън ЕС се краде по-лесно. Ние изригнахме срещу кражбите в енергетиката и политическата мафия ни отговори яростно, бе категоричен лидерът на ДСБ.

Той отбеляза, че Блокът за трети път обикаля цялата страна и предстои реформаторите да бъдат в Южна България в следващите дни. България пропуска шансовете си да е активна по отношение на кризата в Крим и Украйна. Нашият интерес е България да е в центъра на европейския дебат и начело с Меглена Кунева в листата ние ще постигнем това, категоричен беше Кънев.

На въпрос за социологическите проучвания от последните дни, председателят на предизборния щаб на РБ Божидар Лукарски каза, че данните показват как социологията се манипулира с политически цели от опонентите. Той се аргументира с това, че две от последните изследвания са заложили на нереалистична избирателна активност от 53% и 58%. Такава няма дори в Германия, в която активността е най-високата при евроизбори, нито пък в България при парламентарни избори, посочи Лукарски.

Деян Кюранов от Гражданския съвет на РБ добави, че когато започне кампанията, свършва социологията и тя спира да е наука. Препъни-камъкът на всяка прогноза е денят на изборите и после сме чували социолозите да се оправдават, че валяло дъжд или изгряло слънце и затова резултатите били много различни от прогнозните, коментира още Кюранов.

Меглена Кунева обясни, че РБ се занимава с политика, а не със социология. В нашата листа всички сме равни. Радан е последен в листата, но който иска да го подкрепи, посочва преференция. Ако искат да подкрепят мен или Божидар, посочват някой от нас – ние сме екип, подчерта Кунева, като добави, че Блокът дава на хората знанието, опита и доброто име в Европа, което лично тя има.

По думите й, е опасно социологията да се опитва да трасира нечестните избори. 23 % корпоративен и купен вот са данните за България от последните избори. Няма да спрем – реформите са промяна за добро в живота на хората и това са нашите цели. За съжаление всичко в България е за продан, но Реформаторският блок не се поддава на това, каза още Кунева, като добави, че управляващите не са направили нищо в най-чувствителни области като изчистването на списъците от „мъртви души“, електронното гласуване, активната регистрация, овладяването на купения вот. Меглена Кунева добави, че лавината от негативни социологически прогнози вече има обратен ефект и мобилизира симпатизантите на Блока. На местно ниво хората се познават и знаят, че са реформаторското мнозинство и са се събрали да работят заедно, преди РБ да се инициира като съюз, каза още тя.

Найден Зеленогорски бе категоричен, че опитите да се внуши на хората, че сред тях няма дясно мислещи и че десните избиратели са се изпарили, са смешни. Той добави, че РБ има големи очаквания за резултатите в Плевен и областта на евроизборите и ще се бори за кмет и силна местна власт. Реформаторският блок ще има евродепутати, категоричен беше Зеленогорски.

Ние ще продължим да сме заедно и след Евроизборите. Партиите от статуквото, които разсипаха България, да знаят, че сме дисциплинирана армия и няма да ни обезкуражат, каза той, като прогнозира предсрочни парламентарни избори през пролетта или есента.

Източник: Пресцентър СДС

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...