Menu
Max_Weber

ЦИК започва регистрацията на кандидати за евродепутати

Централната избирателна комисия уведомява, че на 14 април 2014 г. изтича срокът, в който гражданин на друга държава-членка на ЕС, който отговаря на условията и желае да бъде вписан в избирателен списък за гласуване в Република България, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България.

Най-обсъжданият кандидат за евродепутат в последното денонощие стана Делян Пеевски. Номинираха го областните структури в Кърджали, Смолян, Хасково, Кюстендил и Велико Търново.

Също днес обявяват партиите и коалициите, подали коректен набор документи за регистрация за участие в евроизборите. Общо подалите документи са 29.

Ако партийната формация се откаже от явяване на избори, то депозита, който е внесла за участие, ще й се върне. За партии и коалиции е 2500 лв., а за инициативни комитети 100 лв.

Избирателната активност на евроизбори не е от най-високите. През 2009 г. беше близо 38%. На тези избори се очаква да гласуват между 2,5 и 2,8 млн. души. За реализацията на поне един депутатски мандат трябват най-малко 150 000-160 000 гласа.

Страната ни има право на 17 евродепутати от общо 751 членове на Европейския парламент. Първото заседание на новия Европейски парламент е на 1 юли.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...