Menu
Max_Weber

Парламентът ще разследва Плевнелиев за топлата му връзка с ЕВН

Плевнелиев най-сетне падна на мушката на парламента заради топлите си връзки с ЕВН. Депутатите са на път да сформират поисканата първо от "България без цензура" анкетна комисия, която да разнищи президента заради нерегламентираните му срещи с шефа на ЕВН във Виена, инкогнито в хотела и скришно от нацията, която пропищя от своеволията на ЕРП-та. В същото това време, докато българският президент отиде на крака при шефа на ЕВН в Австрия, държавата и ДКЕВР подеха процедура по отнемане на лицензите им. А веднага след тайното рандеву, от австрийското ЕРП обявиха бойкот, че няма да платят нищо от дължимите милиони на НЕК.

Пръв на скандала реагира Николай Бареков. Лидерът на ББЦ поиска да се разследва скандалното поведение и бизнес контакти на президента, а предложението бе подкрепено от не един и двама политици и партии.

Зад искането за комисия "Президент" застанаха от "Атака", като още на старта на идеята на ББЦ имаше сигурни 30 гласа "за" комисията. Лидерът на националистите дори призова колегите си от всички ПГ да застанат зад предложението на ББЦ. За да бъде създадена такава, трябват 48 депутатски подписа. След анонса на Имамов, че БСП и ДПС са навити за такова разследване и вече обсъждат сформирането на комисия, бройката ще бъде лесно постижима. Самият Бареков преди дни пък заяви, че и отделни депутати от ГЕРБ ще подкрепят разследването на Плевнелиев заради контактите му с ЕВН.

Сега вече и зам.-шефът на Народното събрание Алиосман Имамов потвърди в интервю за "Преса", че БСП, ДПС и "Атака" умуват да сформират анкетна комисия за Плевнелиев.

"Обществото трябва да знае каква е била целта на тази среща, какви разговори са били водени, по какъв начин е бил защитен интересът на страната ни", казва Имамов. Все още няма решение за комисията, защото имало различни мнения дали парламентът трябва да се заеме с държавния глава, или направо прокуратурата. Според депутати обаче имало достатъчно факти за тайната среща на Плевнелиев във Виена с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц на 20 март, които хвърлят сянка върху репутацията на президента.

Ако се създаде комисия, тя ще разследва и връзки на президента с дружеството от миналото, разкриха високопоставени депутати. Един от горещите въпроси бил да се установи дали е имало сделка на правителството на ГЕРБ с ЕВН, докато Плевнелиев е бил министър. През 2011 г. НЕК и "ЕВН Австрия" официално станаха партньори в "Горна Арда", след като ЕВН придоби 30% от акциите, притежавани от турската компания "Си Си Джи Иншаат Санайъ Ятъръм ве Туризъм А. Ш.". През 2012 г. Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол и обяви, че строителството на каскада "Горна Арда" може да започне през 2014 г., а проектът ще привлече 400 млн. евро инвестиции от Австрия. "Имаме ясен план и не по-късно от началото на 2014 г. трябва да бъдат готови всички документи и да започне строителството", обеща тогава Плевнелиев. Прьол беше един от първите, които посетиха държавния глава в София след встъпването му в длъжност.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви пред Нова телевизия, че по негова информация срещата на Плевнелиев с енергийния ръководител във Виена било "сърцевината на неговото посещение". И попита защо все още не се е появила снимка от тази среща. Обяснението на "Дондуков" 2 бе, че "срещата, проведена по инициатива на ръководството на EВН, не е обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата на държавния глава".

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...