Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен

Министърът на отбраната Ангел Найденов проведе среща днес, 11 април, с  Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен. Двамата обсъдиха бързо променящата се среда за сигурност в контекста на кризата в Украйна, която създава нова стратегическа реалност в Европа и е предизвикателство не само към една или друга страна, а предизвикателство към Алианса като цяло.

Това прави въпроса за колективната отбрана още по-актуален и необходимостта изграждането на новите способности на страните-членки да бъдат подчинени на нейното засилване. В хода на разговорите, бяха разгледани още въпроси, породени от намаляването на бюджетите за отбрана на страните-членки, като необходимостта от увеличаване на инвестициите за модернизация и превъоръжаване, постигане на целите за способности на Въоръжените сили, а за Българската армия необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет. Двете страни обсъдиха и увеличаването на броя на съвместните учения и по-активното използване на съвместните българо-американски съоръжения на полигон „Ново село“, както и обучението на либийски военнослужещи в България. 

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди  Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен. „За мен е чест и удоволствие да Ви връча най-високото отличие на Министерството на отбраната за личния Ви принос и заслуги в утвърждаването на НАТО като най-силния съюз за колективна отбрана“, каза министър Найденов като подчерта, че наградата се връчва и по повод едно значимо за България събитие - десетата годишнина от членството ни в Алианса. Министърът на отбраната подари на Генералния секретар на НАТО икона на „Св. Георги Победоносец“ - покровител на Българската армия.

Генералният секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен благодари за високото отличие и за оказаната му чест. Той поздрави българските Въоръжени сили за смелостта, професионализма и решителността, с която защитават сигурността и ценностите на Алианса. „България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силна с България“, каза още Генералния секретар на организацията.

–––––––––––––––––––––––––––

Почетният знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ е учреден през 2007 година с цел утвърждаване и продължаване на традициите по награждаване на военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, български и чужди граждани за  изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната, за изграждането и развитието на Българската армия и военното дело и за принос свързан със създаването, развитието и укрепването на сътрудничеството във военната област.

Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...