Menu
Max_Weber

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще открие конференция на тема „Детското правосъдие – предизвикателство или възможност”

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще открие на 14 април 2014 г. /понеделник/ от 10.30 ч. конференция на тема „Детското правосъдие – предизвикателство или възможност“.

По време на събитието, което ще се проведе в зала „Роял” 1 на хотел „Шератон“, ще бъде подписано и Споразумение за партньорство между Министерството на правосъдието на Република България и Международния институт за правата на детето, гр. Сион, Конфедерация Швейцария.
Сред темите на конференцията са преглед на българската система за детско правосъдие и международните стандарти в тази област; правата на децата в системата на детското правосъдие, както и предизвикателствата пред българската съдебна система със създаването на специализирани детски състави.


За участие са поканени посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. г-жа Регина Ешер, представители от посолството на Франция, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати от цялата страна, представители на Държавната агенция за закрила на детето, експерти от УНИЦЕФ и др. Във форума ще участва и г-н Жан Зерматен, директор на Международния институт за правата на детето в гр. Сион, Швейцария.


Конференцията „Детското правосъдие – предизвикателство или възможност“ се организира в изпълнение на проект  „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, в рамките на Тематичен фонд „Сигурност” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява от Министерство на правосъдието и е с краен срок юни 2016 г.
По време на проекта ще се ревизира правната уредба в областта на детското правосъдие и ще се разработи обучение за експерти, работещи с деца в конфликт със закона. Цели се още сформиране и пилотно стартиране в България на пет състава за разглеждане на дела, по които участват малолетни и непълнолетни, както и изготвяне на Национална стратегия за прилагане на новото законодателство.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...