Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: Никого не мразим, но няма как да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят

Преди няколко месеца поставих въпроса на конгреса на БСП заслужаваше ли си да поемем толкова тежък кръст, с цялата отговорност и рискове, в страна с неработещи институции, икономически опоскана, с много крехко парламентарно мнозинство. С този въпрос започна срещата на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев с над 450 варненци.

Той даде и своя отговор: Смятам, че трябваше да го направим, заради нашата държава, не само заради тези, които гласуваха за БСП, но и за всички останали. Ние никого не мразим – нито тези, които са гласували за ГЕРБ, или за Атака или за ДПС и др., но няма как да допуснем цялото това безобразие – грабеж, репресия, рекет да се повторят. Лидерът на социалистите сподели, че е знаел, че ще е трудно, но призна, че не е очаквал да е толкова трудно. Той посочи като едни от най-важните резултати от работата на правителството и парламента намалението на цената на тока, нарастване на пенсиите по закон, а не по произвол на който и да е било, както и че коледните и великденските бонуси за пенсионери ще са системна политика. „За първи път от години се провежда цялостна антимонополна политика. В момента се приема на второ четене в парламента закон за кредитните институции. В него за първи път има баланс между правата и интересите на банките и интересите на потребителите. Всички знаем какъв проблем е това за хиляди семейства. Разглежда се и закон за защита на конкуренцията, който по нов начин регулира правата и задълженията между търговските вериги, потребителите и българските производители. Защото и потребителите, и българските производители са в ръцете на веригите – те им определят и цените, и сроковете. Това вече се променя“, обясни лидерът на социалистите. Той допълни, че всички промени се правят изключително трудно, защото по думите му по волята на българите Коалиция за България има само 84 от 240 депутати. „Всеки ден се борим да има кворум в парламента. Всеки ден броим кой от нашите депутати е болен или в командировка, така че да можем да приемаме тези закони, които ви обещахме“, каза още Станишев. Той заяви, че и правителство, и парламент работят за изпълнението на тези обещания, като в тази връзка посочи, че 80 % от програмата, която е основа на работата на правителството, е предизборна програма на КБ.

Знам, че европейските избори изглеждат ужасно далече от проблемите на повечето българи, но сега е шансът да променим Европа

„Изборите на 25-ти май са важният рубеж, който трябва да преодолеем успешно. Имаме основание да се борим за победа на 25-май и тя е важна в 2 посоки. Добре знам, че европейските избори изглеждат ужасно далече от ежедневните проблеми на повечето български граждани“, заяви Станишев. По думите му десните доминират в ЕП и ЕК и повечето премиери досега са били от дясното политическо пространство. Той каза още, че десните са налагали на страните политики, които в много отношения са били антисоциални. „Десните винаги са използвали България като черна овца и изкупителна жертва за много други проблеми. Ако не искаме държавата ни да бъде просто изпълнител на указания, които ни дават чиновници в Брюксел, гарант за промяна са само социалистите“, категоричен бе председателят на БСП.

Варна получи не само силно представителство в кабинета, но и огромни възможности за развитие

Станишев заяви, че Варна, която е била пренебрегвана от правителството на Борисов, е получила не само голямо представителство в кабинета на Пламен Орешарски, но и за последните месеци е получила много възможности за развитие. По думите му само по Публичната инвестиционна програма са предвидени над 50 млн. лв. – за ремонт на фестивалния комплекс, пари и за изграждане на нова съдебна палата и подготовка и планиране за изграждане на ново пристанище във Варна.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...