Menu
Max_Weber

БСП и Отечественият съюз подписаха Споразумение за подкрепа за предстоящите евроизбори

В предстоящата кампания трябва да се акцентира върху българските интереси и кой най-добре може да ги защити в ЕС. Седем години след нашето членство в ЕС много българи са разочаровани и се чувстват третирани като втора ръка граждани. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при подписването на Споразумение за подкрепа на предстоящите европейски избори с ръководството на Отечествения съюз - председателят Симеон Симеонов и почетният председател Гиньо Ганев.

По думите му темата за равнопоставеното положение на България с останалите страни-членки е много важна и трябва да се каже ясно, кой може да го гарантира. 

"Социалистите в Европа винаги са показвали различно отношение и са подкрепяли български каузи", категоричен бе той. Станишев припомни, че те ясно са заявили, че с нарушаването на правата на българи и румънци, от 1 януари с падането на всички ограничения свободно да се предвиждат и да работят в целия ЕС, са подкопани фундаментални ценности и принципи на ЕС. "Малко информация има сред хората и за позицията на Мартин Шулц, който също защитава нашите интереси. Трябва ясно да се каже на хората, за да го знаят", каза още той. По думите му всеки принос е от значение, защото тези избори са важни и за Европа  и за България. "Страната ни не е застрахована от връщане на предишните 4 години на регрес и от гледна точна на развитие на демокрацията, способности на парламента, съвместната работа на институциите на базата на съгласие", коментира лидерът на БСП.

По негово мнение в тази посока сега има огромен напредък и за това е показателен фактът, че правителството се отчита пред парламента. Той припомни, че има въведен и блиц-контрол, който е нова форма на контрол от страна на парламента към правителството. "Всичко това беше постигнато въпреки постоянните пречки. Трудно е да се постига съгласие с политически сили като ГЕРБ, които по принцип броят парламентаризма за нищо", заяви Сергей Станишев.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...