Menu
Max_Weber

ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" трети на изборите за ЕП

Коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" би получила 7,3% на изборите на Европейски парламент. Това сочат данните от проучването за електоралните нагласи за месец април на Института за модерна политика (ИМП). В коментара на социолозите е записано, че към настоящия момент тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на ЕП.

Освен това коалицията е трета политическа сила. Зад нея се подреждат партии като ДПС, за които биха гласували 5,0% от избирателите и "Атака" с подкрепа от 4,1%.

Както и в предходните проучвания на ИМП в периода ноември 2013 - март 2014 г., отново се регистрира паритет между двете водещи политически сили –БСП и ГЕРБ, става ясно още от проучването. За разлика от предходните проучвания обаче, в които лека преднина, варираща между 0,5 и 1 на сто, се регистрираше за БСП, в настоящето минимална преднина от 0,8 % има ГЕРБ. Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8 %, а за БСП–21,0%. Това дава основание социолозите отново да отбележат, че "позиционната война" между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

Според резултатите в проучването АБВ, Реформаторския блок и останалите националисти се подреждат под прага за влизане в ЕП. За АБВ са отчетени 3,1 % подкрепа, а за Реформаторския блок – 2,7%. Продължаващият спад в декларираната електорална подкрепа за дясната партийна коалиция вече я поставя в зоната на застрашените от оставане под изборната бариера, която в тези избори ще бъде 5,88 %.

В проучването се регистрира и електорално присъствие в размер на около и под 0,5 % на формации като "Синьо единство“, "Глас народен", КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия "Зелените".

Данните от настоящето проучване потвърждават още веднъж оценката на Социологическия екип на Института за модерна политика, че ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации.

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...