Menu
Max_Weber

Даниела Бобева: Правителството провежда реална политика за подкрепа за малките и средните предприятия

„Тревожи ме прекомерното говорене и недостатъчната действителна подкрепа за малките и средни предприятия през последните години“, заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

При откриването на форума "Европейски фондове и финансови институции в помощ на малкия и среден бизнес" г-жа Бобева обяви, че приетата неотдавна от Министерския съвет стратегия за малките и средните предприятия е реално изпълнение на програмата за управление на правителството, в която подкрепата за малкия бизнес е приоритет.


"Малките и средните предприятия са основната жертва на кризата. От около 309 000 активни фирми през 2012 г. 136 800 декларират, че нямат оборот", подчерта вицепремиерът. Тя очерта налагащата се тревожна тенденция средните предприятия да стават малки, а малките - микро. За последните 3 години с 50% са намалели инвестициите в дълготрайни материални активи, което е сигнал за декапитализация на малките и средните предприятия.


"Строителство и туризмът пострадаха най-много, но има слабо увеличение на износа от малки и средни предприятия, което е благоприятна тенденция. Наблюдава се и слабо нарастване на иновациите, които се въвеждат в бизнеса“, обясни вицепремиерът.
Сред приоритетите в стратегията е гарантиране на достъп до финансов ресурс за малките фирми. Концепцията за трансформиране на Българската банка за развитие включва разработване на специфични продукти за малки и средни предприятия, за предекспортно финансиране и за финансиране на предприятия в тежко финансово-икономическо състояние.
Г-жа Бобева обясни, че се търсят начини за създаване на бизнес инкубатори. „В бюджета за тази година са отделени 20 млн. лева за иновации“, припомни вицепремиерът и призова бизнеса да кандидатства с добри проекти. „Сред приоритетите на правителството са насърчаването на износа и създаването на добро електронно управление, обясни вицепремиерът.
Зам. министър-председателят подчерта, че за да реализират успешно продукцията си на външни пазари, малките български производители трябва да се сдружават. „Защитата и подкрепата на малките и средните предприятия не може да се разглежда и извън контекста на антимонополните политики, които провежда правителството", заяви г-жа Бобева.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...