Menu
Max_Weber

С тържествено заседание Народното събрание отбеляза 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

135 години след приемането й от Учредителното събрание Търновската конституция продължава да излъчва притегателна сила и да буди преклонение в следващите поколения, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков в приветствието си към народните представители и гостите на парламента по повод годишнината.

Нещо повече, с отдалечаването във времето историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат, добави той. Търновската конституция старее с годините, но не остаряват идеите и достойнствата й, това е първата Конституция на възродилата се нова българска държава, възкръснала от петвековното отоманско робство, посочи председателят на парламента.

На тържественото заседание изказвания направеха и представители на парламентарните групи. На него присъстваха президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Пламен Орешарски и членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание, бивши президенти и премиери.

Гост на Народното събрание беше Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Източник: Пресслужба Народно събрание

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...