Menu
Max_Weber

Росен Плевнелиев: Единствено народът на Украйна има правото да решава своето бъдеще

Продължаващото напрежението в Украйна буди дълбока тревога в международната общност. В настоящата ситуация ЕС и НАТО трябва много решително да посочат, че „няма да допуснат връщането към практиката от XIX-ти век, когато големите държави си позволяваха да разделят и да обявяват някого за периферия и някого за поле на своите интереси“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Народното събрание.

Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова присъстваха на тържествената сесия на Народното събрание по повод 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.

Президентът беше категоричен, че единствено народът на Украйна има правото да решава своето бъдеще. „Надявам се, че българският народ е направил изводите си от Берлинския конгрес. Възможно ли е в XXI-ви век „големите“ да седнат и да се разберат как да бъде произведена една Украйна, която да бъде периферия и която да бъде разделена“, попита  държавният глава.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев подчерта, че България е активен член на НАТО и страната ни работи за актуализирането на плановете на Алианса за реакция при кризи. „Трябва да надградим своите отбранителни способности“, отбеляза президентът и подчерта ролята на евроатлантическата солидарност за защитата на сигурността на България. Необходимостта от инвестиции за модернизация на Въоръжените сили, както и за намаляване на зависимостта на инвестиционните проекти в Българската армия от само един доставчик, също беше отбелязана от президента.

Държавният глава отхвърли твърденията за тенденциозност в отношението си към законодателната дейност на парламента. Росен Плевнелиев припомни, че от свикването на 42-то Народно събрание досега, е подписал 107 указа за обнародване на законодателни промени и е наложил вето едва 7 пъти. „Като че ли в парламента не се чуха обратните аргументи, когато ставаше въпрос за отхвърляне на наложено вето“, изтъкна още президентът и призова за провеждането на качествен дебат в тези случаи, в интерес на парламентаризма и обществото.

Президентът изрази притеснението си от случаите на злоупотреба с лични данни при регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите за Европейски парламент, както и очакването си за бърза проверка от компетентните институции и наказване на виновните.

В рамките на предизборната кампания да бъде проведен дебат за действията, които страната ни да предприеме за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка, призова още Росен Плевнелиев. „Надявам се след това избраните от България представители в Европейския парламент да покажат, че могат да защитават и обща позиция“, заяви още държавният глава.

Източник: Прессекретариат Президент на Република България

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...