Menu
Max_Weber

Членството в ЕС дава на българските младежи възможности за кариерно развитие

Темата за възможностите пред младите хора е особено актуална не само в  България, но и в целия ЕС. Какво бъдеще ще имате вие в ЕС и какво ще е бъдещето на ЕС като цяло зависи както от поколенията преди нас, така и от вас самите. Това заяви министър Кристиан Вигенин, който участва днес в среща със студенти в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Темата на дискусията бе „България в ЕС – мобилност и възможности за младите хора“.

Събитието бе организирано от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи в рамките на кампанията „Гласувам, защото се интересувам”, чиято цел е да стимулира активността на младите хора в изборите за Европейски парламент през месец май 2014 г. Участие в него взеха директорът на института Таня Михайлова, Румен Александров, директор на дирекция „Политики и институции на ЕС”, както и ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов.

Пред студентската аудитория министър Вигенин представи многобройните позитиви от членството на България в Европейския съюз и възможностите, които се откриват от него пред младите хора – за образование, професионална реализация, пътуване и културен обмен. Всички тези възможности са преди всичко, обаче, възможности за избор. А изборът предполага добра информираност и поемане на отговорност - отговорност за вашето бъдеще, подчерта той. Вие носите отговорност какво и къде ще изберете да учите, какво ще работите и къде ще живеете. А всичко изброено дотук е свързано и с избора ви за това кой ще представлява и отстоява Вашите интереси и ценности в Европа, включително в Европейския парламент като единствената директно избрана институция в ЕС, допълни външният министър.

Според Кристиан Вигенин предстоящите избори за ЕП са важни, защото излъчените от тях национални представители ще трябва да осигурят връзката на дневния ред на ЕС с потребностите и надеждите на гражданите. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-легитимна и близка до гражданите ще бъде европейската конструкция след тях, добави още той.

Министърът отбеляза, че борбата с безработицата, особено младежката, е сред най-големите приоритети на ЕС. В периода 2014–2020 г. са предвидени 6 млрд. евро са за нейното редуциране. Българското правителство също обръща сериозно внимание на този проблем, като вече има приет Национален план за заетостта за 2014 г.

В същото време, продължават целенасочените усилия за реформа в сферата на образованието. За нашата страна през 2014 г. повече от 19 милиона евро ще бъдат насочени към дейности, повишаващи качеството на българското образование и квалификацията на българската образователна общност. От тях най-много - над 9,5 млн. евро, са предвиден за сектор Висше образование, посочи министър Вигенин.

По линия на Европейския съюз до 2020 година България ще разполага с ресурс от над 15 млрд. евро, чрез които страната ще финансира своите стратегически приоритети.  Част от тях са научните изследвания, иновациите и инвестициите в интелигентен растеж. За тяхното развитие са предвидени около 600 млн. евро.

В рамките на дискусията беше представена и Европейската мрежа за работни места EURES – портал, който предлага близо 2 млн. свободни работни позиции в държави от ЕС. Министър Вигенин представи пред аудиторията и възможностите, които дава програмата Еразъм+, както и перспективите за стажове и работа в администрацията на ЕС.

За България е важно повече български представители да са на позиции в европейската администрация. Така страната ни ще може да защитава националния си интерес още в процеса на взимане на решения, заяви министър Вигенин.

В рамките на срещата беше подписан и меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Споразумението дава възможност за обмен на преподаватели, литература, също осигурява и възможност за участие на студентите в стажантски програми на Дипломатическия институт. Целта е да бъдат приобщени българските студенти към международните отношения и дипломацията.

Източник: Пресцентър Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...