Menu
Max_Weber

2,5 млн. лв. повече за профилактика на рака на маточната шийка

За 2014 г. са предвидени повече от 2,5 милиона лева за дейности по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева при представянето на резултатите от програмата на заседанието на Комисията по здравеопазване на 6 февруари 2014 г.

В отговор на въпрос на депутати от ГЕРБ дали е осигурен достатъчен финансов ресурс за осигуряването на програмата през 2014 г., здравният министър уточни, че от предвидените за миналата година 1,8 милиона лева за Националната програма са използвани малко над 1,3 милиона лева. Таня Андреева уточни, че дори и да нарасне броят на ваксинациите, Министерството на здравеопазването има възможност да поеме разходите и няма да абдикира от този си ангажимент.
От началото на изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България през ноември 2012 г. до края на 2013 г. с пълна схема от три приема на профилактична имунизация срещу заболяването са обхванати повече от 7 хиляди момичета на 12-годишна възраст, информираха от Министерството на здравеопазването. Постигнатият имунизационен обхват със завършена имунизационна схема е 24 на сто от целевата група.
За периода ноември 2012 – 31 декември 2013 година са обхванати близо 12 хиляди момичета на 12-годишна възраст за първи прием и 11 хиляди за 2 прием на ваксината, сочат данните за изпълнението на програмата.
За Източна Европа честотата на рака за маточната шийка е 2 пъти по-висока от характерното за Западна Европа. Всеки ден по 1 жена умира от рак на маточната шийка и се установяват по 3 нови случая. До началото на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г. едва 14 хиляди момичета в страната са били имунизирани срещу заболяването.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...