Menu
Max_Weber

"България без цензура" в битка срещу всички други на евровота

Една от основните битки на евровота ще е между "България без цензура" и всички други. Това сочи анализът на социолога проф. Петър-Емил Митев, направен в негово интервю пред в. "Труд". Той твърди, че политическата интрига ще е на три равнища.

За доминация на национално равнище - между БСП и ГЕРБ. За вътрешносекторна доминация - между БСП и АБВ вляво, между ГЕРБ и Реформаторския блок вдясно. Третото равнище ще бъде между "България без цензура" и всички останали, не само "малки", но и "големи". "Шансовете на всеки е трудно да се измерят, доколкото различията твърде често са в рамките на статистическата грешка. Засега изглежда най-вероятно двете големи партии да спечелят вътрешносекторната конкуренция, но националният победител не е предопределен", смята проф. Митев.

Той е категоричен, че "България без цензура" ще успее да се класира. ББЦ получава социологическо признание, отбелязва професорът. "Ако избирателите го потвърдят, освен двата полюса ще има и два посредника, ориентирани към политическия център", твърди той.

Социологът отсича, че двуполюсният модел от 90-те години не може да се повтори. "Тогава ставаше дума за политическа "игра с нулев резултат", която трябва да завърши с елиминиране или маргинализиране на политическия опонент. ДПС изглеждаше като случаен играч, останал на масата поради това, че на Конституционния съд не му достигна един глас, за да го отстрани. Сега, дори да се получи видима прилика, няма как да се получи второ издание на същия сюжет. Основните политически сили са част от европейски фамилии, които реализират коалиционно управление. Превръщане на политическата борба във война за ликвидация не е възможно. Но наследството на прехода несъмнено ще ни тежи още дълго. Оттам са антиевропейските изблици на реваншистки настроения", анализира Митев.

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...